Kajakilla kauniille Oulujärvelle

Varoitus! Aihe saattaa synnyttää kipinän uuteen lajiin. Niin kävi nimittäin allekirjoittaneelle. Kanootit, kajakit ja melonta ovat olleet tähän saakka minulle vieraita asioita, mutta kerta riitti ja olen koukussa.

Kajaanissa, kuten muuallakaan Suomessa, melonta on ollut viime vuosiin saakka melko pienen piirin harrastus. Kiinnostus lajia kohtaan on alkanut kuitenkin kasvaa ja pari vuotta sitten Kajaanin Latu ry ja Oulujärven Melojat ry tekivät Kajaanin kaupungille aloitteen melontaharrastuspaikkojen ja –tukikohtien kehittämisestä. Kaupunki lähti mukaan kehittämistyöhön ja Oulujärvi Leaderin rahoittaman investointihankkeen ansiosta nyt heinäkuussa Paltaniemen satamassa avattiin uusi melontakeskus.

 

Melontakeskuksen tallista löytyy erilaisia kajakkeja, jotka ovat tarkoitettu ohjattuihin melontaretkiin. Oulujärven Melojien Hanna Karppinen kertoo näiden kajakkien olevan hyviä perusyksilöitä, jotka soveltuvat oivallisesti myös aloittelijalle – kuten minulle. Nostamme tallista vaaleansinisen kajakin, joka on melko kevyt kantaa kaksin. En ole koskaan istunutkaan kajakissa, joten hieman jännitän miten saan kammettua itseni kajakin pieneltä näyttävästä luukusta sisään. Tätä ennen saan kuitenkin ohjeita kuivaharjoitteluna. Melan käyttöä testataan jo laiturilla ja ajatus on oltava mukana, sillä melalla ei miten tahansa sohitakaan. Sitten puen päälleni pelastusliivit sekä hameelta näyttävän systeemin, joka on tarkoitus venyttää kajakin aukon ympärille estäen veden tulemasta sisään kajakkiin. Sitten kajakki veteen ja kyytiin!

Yllättävän helposti pääsen sisään kajakin aukosta ja samalla testataan jalkatuet, että ne ovat oikealla etäisyydellä ja saan jalat rennosti kajakin seinämiä vasten. Vesille eivät aloittelijat mene yksin, vaan mukana on oltava ohjaajakoulutuksen käynyt asiantuntija. Niinpä tunnen oloni hyvinkin turvalliseksi ja mukavaksi, kun mukana on asian osaavia ihmisiä. Kajakki lipuu hiljaa kauemmas laiturista ja haen tunnetta, mikä kajakissa istuessa tulee. Oulujärvellä on pieni aallokko, joka keinuttaa ihanasti, mutta antaa myös hieman haastetta melomiseen. Aurinko paistaa ja kajakki kulkee eteenpäin. Tämä on todella rentouttavaa.

 

Paltaniemen melontakeskuksessa on huomioitu kätevän harrastamisen lisäksi myös esteettömyys. Erityisliikkujat pääsevät laiturilta mukavasti melomaan. Vammaisliikunnan edistämisessä mukana toimiva Kimmo Sirviö on käynyt jo muutamia kertoja melomassa Paltaniemellä ja kertoo, että tykästyi lajiin todella. ”Kajakissa on aivan veden päällä, jolloin tunne on aivan eri kuin tavallisessa veneessä. Meloessa voi kokea veden liikkeet täysin ja se on myös hyvää liikuntaa”, kertoo Kimmo.

Kajaanista löytyy mahtavat vesistöt melontaan, joten jos pidät kauniista luonnosta, vedestä ja joka kerta erilaisesta harrastuskokemuksesta, tämä voi olla sinun juttusi. Paltaniemen melontakeskuksesta ei voi suoraan vuokrata kajakkia, vaan mukaan pääsee kurssin tai ohjatutun retken muodossa. Tallista voi kylläkin vuokrata paikanomalle kajakille, mikäli sellainen löytyy. Tallia hallinnoi Kajaanin kaupunki.

Lisätietoa antavat ohjatuista melonnoista antaa:
Sinikka Rantalankila, p. 040505 8100, oulujarvenmelojat@gmail.com
Oulujärven Melojat ry

Kirsi Kilpeläinen, p. 045 101 6220
Kajaanin Latu ry

www.oulujarvenmelojat.com

Melonnan peruskursseja sekä pidempiä kajakkiretkiä järjestävät myös mm.

Luonnollisesti Oulujärvi Ky
Kaisa Rikula, p. 050 340 3013, info@luonnollisesti.fi
www.luonnollisesti.fi/etusivu

Taigavire
Janne Autere, p. 040 553 5469, info@taigavire.fi
https://www.taigavire.fi

Melontakeskus3.jpg

 

Kirjoittanut: Anna-Kaija Kaikkonen