Kartanoromantiikkaa Kajaanin keskustassa

Kajaanijoen rannalla, Teppanan kaupunginosassa löytyy historiallinen kartanomiljöö. Olemme menossa ensimmäistä kertaa tutustumaan yökunnissa tähän ainutlaatuiseen kohteeseen. Karolineburg on kauniisti puiden suojassa, toivottaen saapujan lempeästi tervetulleeksi. Saapuessamme somalle sisäpihalle, jäämme jo heti ihastelemaan pihapiiriä, jota ei uskoisi löytävänsä näin läheltä Kajaanin keskustaa. Kartanohotellin vastaanottovirkailija ottaa meidät vastaan ja esittelee avuliaasti päärakennuksen tiloja. Nariseva puulattia, kristallikruunut katossa, katetut pöydät valkoisine pöytäliinoineen. Olenko nyt todella asiakkaana hotellissa vai muutuinko jossain välissä kartanon rouvaksi?

Kajaanin tuomiokunnan tuomarina toiminut Fredrik Calamnius rakennutti mailleen vuonna 1836 yksikerroksisen päärakennuksen ja nimesi kartanon vaimonsa Karolinan mukaan Karolineburgiksi. Kartanossa järjestettiin Calamniuksen aikana juhlia ja illanviettoja, joihin osallistuivat Kajaanin säätyläiset mukaan lukien kaupungissa piirilääkärinä toiminut Elias Lönnrot. Muutamien vaiheiden jälkeen Karolineburg siirtyi Kajaani Oy:lle, ja vuonna 1987 Karolineburg Oy:n omistukseen. Karolineburg on tämän jälkeen kunnostettu ja viimeisin peruskorjaus on saatettu loppuun vuonna 2013. Kartano on onneksemme päässyt ravintola- ja majoituskäyttöön, joten jokainen voi saada oman kokemuksensa Karolineburgista.

Historia huokuu Karolineburgin seinistä ja kun meidät viedään tutustumaan kartanohuoneeseemme nimeltä Uleå, toteamme että tästä pidämme.  Näppärän kokoinen huone kaikilla mukavuuksilla ja omalla saunalla. Jääkaapissa odottaa lisäksi hedelmälautanen extrana viikonloppuvierailijalle. Tunnelma on kohdallaan, huone on samaan aikaan hienostunut ja sympaattinen.

Markkinointi- ja myyntipäällikkö Hilla-Rina Palokari on alkanut tehdä suunnitelmallista kehitystyötä kaupungin eri toimijoiden kanssa Karolineburgin tunnettuuden nostamiseksi. Erilaiset palvelupaketit houkuttavat pieneen irtiottoon. Vaihtoehtoina paketeissa hotellimajoituksen lisäksi on muun muassa turvehoitoa, kori täynnä piknik-eväitä ja höyrylaivaristeilyä. Tässä on ideaa esimerkiksi laadukkaiden polttareiden viettoon tai pieneen hemmottelulomaan kotikaupungissa.

”Kun olin ensimmäistä kertaa tekemisissä Karolineburgin kanssa työn merkeissä, en pystynyt enää sen jälkeen sivuuttamaan sen suurta potentiaalia. Suomen pohjoisimmalla ja museoviranomaisten suojelemalla kartanolla on paljon annettavaa sekä suomalaiselle, että kansainväliselle vieraalle. Sen historia ja ainutlaatuisuus kiehtovat yhdistettynä kauniiseen kainuulaiseen luontoon ja houkutteleviin paikallisiin oheispalveluihin. Mielestäni jokainen ansaitsee mahdollisuuden olla edes yhden yön Kartanon Rouva tai Herra.”, kertoo Hilla-Rina.

Hotellissa yöpyjät ovat pääasiassa muualta tulevia, mutta Kajaanin ja lähialueen ihmiset ovat jo ottaneet Karolineburgin omakseen juhlapaikkana. Karolineburg on ihanteellinen miljöö, kun juhlista halutaan erityiset, mieleenpainuvat ja samalla yksinkertaiset. Koristeluun ei tarvitse suuria satsasta, sillä tila itsessään on niin kaunis ja koristeellinen. Henkilökunta on avuliasta ja hommat toimii. Yksityiskohdat ja kokonaisuus räätälöidään asiakkaiden toiveiden mukaiseksi.

Iltamme menee mukavasti eteenpäin ja käymme ruokailemassa keskustassa, jonne Karolineburgista kävelee viidessä minuutissa. Hotelli houkuttaa palaamaan kuitenkin pian takaisin, sillä lämmin sauna ja lasillinen kuohuvaa odottaa. Kainuun yötön yö on niin erityinen näin kainuulaisellekin, että nukkumaan ei malttaisi mennä, vaan käymme saunan jälkeen vielä pienellä kävelyllä kartanopuutarhassa. Voi ihanuutta, tuomen ja muiden kasvien tuoksu tulvii nenään. Kävely tekee tehtävänsä ja väsymys pakottaa petiin.

Aamulla herään hyvin nukutun yön jälkeen odottaen innolla aamiaista. Se onkin tässä reissussa piste i:n päälle. Olin illalla pyytänyt henkilökunnalta jotain gluteenitonta aamiaiselle, mutta aamulla paljastuu, että lähes koko aamiaisbufee on keliaakikolle valmisteltu. Pöydästä löytyy tuoreita hedelmiä, kalaa, leikkeleitä, lämpimiä ruokia, puuroa ja jopa pannacottaa kera marjojen. Sää on jo heti aamusta aurinkoinen ja lämmin, joten nautimme aamiaisen rauhassa päärakennuksen terassilla. Linnut laulavat kun nautin aamukahviani katsellen kartanopuutarhaan. Totean mielessäni, että tämä paikka on paratiisi.

 

Katso lisää palvelupaketeista ja varaa oma kartanovierailusi tästä: Karolineburg.

 

 

Kirjoittanut: Anna-Kaija Kaikkonen

Postaus toteutettu yhteistyössä kartanohotelli Karolineburgin kanssa.