Luontoloma Kainuun korkeuksissa – Jättiläisenmaa tarjoaa irtioton arjesta

Vaikuttavat Oulujärven maisemat ja Kainuun korpimetsät ympäröivät Paltamon Kivesvaaran laella seisovaa linnamaista Jättiläisenmaata. Erikoinen majoitus Kainuun korkeuksissa ja ympäröivä luonto ovat paikan vetonauloja.

Jos kaipaat rentouttavaa irtiottoa arjen kiireistä, kaupungin hurinasta ja somen piipityksestä, majoittuminen linnunpöntössä on kokemus sinulle. Linnunpöntöksi kutsutuissa majoitushuoneissa on upeat näköalat sekä varustelutasosta riippuen myös oma sauna ja ruoanlaittomahdollisuus keittiöseinustalla.

Voit maustaa lomaasi esimerkiksi päivävaelluksilla, tutustumalla Kainuun kivipuistoon, issikkavaelluksella Paltamon metsissä tai vesistöseikkailuilla ympäröivillä virtavesillä.

 

Luonnonluksusta linnunpöntössä

Jättiläisenmaan erikoisuus on elämysmajoitus korkean vaaran laella. Erilaisissa mökeissä on jokaisessa mietitty rentoutumista ja elämyksellisyyttä luonnon helmassa. Tarjolla ei ole standardihuoneita, vaan erilaisia persoonallisia mökkejä. Jättiläisenmaa on entinen laskettelukeskus, jonka rakennuskantaa on nokkelasti muokattu erilaisiksi ja kodinomaisiksi mökeiksi.

Majoituksessa löytyy valinnanvaraa oman budjetin ja vaatimustason mukaan. Kun ollaan korkeuksissa, lintuteema näkyy kaikessa majoituksessa. Mökeissä majoitutaan kuin linnunpoikanen turvassa omassa pesässään. Linnunpesän pehmusteet on tuotu sisustuksen teemaan esimerkiksi pörröisissä päiväpeitoissa ja kotoisissa huoneissa.

Luksuslinnunpöntöissä voit lämmittää oman saunan ja katsella lauteilta jylhiä maisemia. Pikkukeittiössä valmistuu iltapala. Valtavasta ikkunasta voit ihailla auringonlaskua ja ehkäpä bongata kalasääsken kaukoputkella tai kiikareilla.

Yksi erikoisuus majoitusvalikoimassa on näköalasauna, jonka voi vuokrata 2-4 henkilön yöpaikaksi. Nimensä mukaisesti mökki sisältää saunan, josta aukeaa upea näkymä alas Kivesvaaralta kohti Oulujärven laakeutta. Lisäksi on keittiö ja pukeutumistupa, joka toimii myös majoitustilana. Naköalasauna on suosittu hääseurueiden jatkopaikka.

 

Ruokaa erätulilla

Jättiläisenmaan pihassa on kota, jossa voit paistaa makkaraa tai kokkailla eräillallista. Paras yhdistelmä on retkeillä ja kuntoilla ensin kunnolla, jonka jälkeen yöksi pääsee majoittumaan siististi sisätiloissa ja valkoisissa lakanoissa.

Matkailijoista noin 30 prosenttia on ulkomaalaisia, joille maisema ja erämaantuntu ovat ykkösvetonaula. Esimerkiksi hollantilaisille on hämmentävää katsella laelta aukeavaa metsä- ja järvimaisemaa, jossa lähimailla ei näy yhtään taloa. Ja yöllä ympäristössä kuuluu vain luonnonääniä ja tuulen tuiverrusta.

Euroopasta tullaan hiljentymään ja rauhoittumaan Jättiläisenmaahan. Ja sama motiivi on suomalaisillakin. Nauttitaan luonnon äänistä. Suomalaisia Jättiläisenmaassa käy erityisesti heinäkuussa. Ulkomaalaisia taas syksyllä, talvella ja jonkin verran ympäri vuoden.

 

Kivipuisto havupuiden ja sammalten keskellä

Kävely luonnon keskellä, metsän tuoksu, tuulen suhina ja linnun laulu laskevat stressitasoja kummasti ja tuovat ajatukset kiireisestä arjesta elämän perusiloihin. Hengitä syvään raikkaassa ulkoilmassa ja tunnet kuinka hartiat rentoutuvat ja ryhti kohenee.

Jättiläisenmaan pihasta lähtee vaellusreittejä päiväretkille. Näköalatasanteen ja kodan läheisyydessä on infotaulu, josta löytyy neljä erimittaista polkua, yhteensä 15 kilometriä merkittyjä reittejä. Mukana on myös kahden kilometrin mittainen liikuntaesteisille sopiva reitti. Osa Jättiläisenmaan majoituksesta sopii myös liikuntaesteisille.

Kainuun kivipuisto on yksi patikointikohde. Puisto pohjautuu jättiläistaruihin sekä Paltamon jättiläisten historiaan. Metsässä kulkee noin 300 metrin pituinen sorapintainen polku, jonka varrella voi tutustua erilaisiin kivimateriaaleihin. Kivipuistossa Kivesvaaran upeat maisemat pääsevät oikeuksiinsa.

 

Tilausravintola ja virtavesiaktiviteetteja

Kesäaikaan Jättiläisenmaa ja sen ympäristö tarjoavat matkailijalle lisäpalveluja sekä toimintaa. Päärakennuksessa, Taikalinnassa, on ympärivuoden tilausravintola. Maisemaravintola on erityisen suosittu hääseurueille ja kokousvieraille.

”Nokkonen on ykkönen. Se on jättiläisten yritti, josta saa voimaa”, toteaa Jättiläisenmaan yrittäjä Anja Homanen. Hän kiteyttää tilausravintolan tarjonnan hyvään kotiruokaan höystettynä villiyrteillä.

Heinäkuussa näköalakahvila palvelee matkailijoita ilman etukäteisvarausta, ja vaaran huippulla onkin hieno paikka juoda kahvia. Erityismaininnan ansaitsee koivunmahlapulla, joka sopii Jättiläisenmaan tunnelmaan Kainuun selkosilla.

Kesällä ympäröivät virtavedet ovat parhaimmillaan. Esimerkiksi keväällä Kongasjokea voi laskea kanootilla. Reitillä on sekä rauhallisia jokipätkiä että vauhdikkaampia koskia. Jokirannassa, reitin varrella on kota, joten kanoottireissun puolimatkassa voi yöpyä.

Paltamossa on mukavia virtavesiä kuten Varisjoki ja Kongasjoki, jotka sopivat taimen ja harjuksen kalastukseen. Jättiläisenmaan vastaanotosta voit kysyä kartan lähialueen kalastuspaikoista sekä koski- että järvikalastukseen.

Ratsastuksen ystäville löytyy Paltamosta Hóll Talli, joka tarjoaa islanninhevosvaelluksia ympäri vuoden. Tallille on Jättiläisenmaasta noin 30 kilometrin matka.

 

Lisätiedot ja majoitusvaraukset: http://www.jattilaisenmaa.fi/

Lisätietoa Kainuun kivipuistosta: http://www.kivesvaara.net/index.php/kivipuisto/

Lisätietoa Varisjoen ja Kongasjoen kalastuksesta: http://www.kalallakainuussa.fi/kalapaikat/koskikalastus/paltamo/varisjoki

Lue lisää islanninhevosvaelluksesta blogistamme: http://www.oulujarvi.fi/blog/2017/4/22/elmyksi-issikan-selss