Suomen nähtävyydet – 3 kesäpäivän kohdetta Paltaniemellä

Mietitkö kotimaan matkailua, tekemistä ja nähtävää? Google-haku Suomen nähtävyyksistä tuo perinteisiä ehdotuksia: Linnanmäki, Suomenlinna ja Kiasma. Nämä ovat jo liiankin tuttuja, ja varsinkin kun luokseni Kainuuseen on tulossa kaksi esiteiniä Tuusulasta, tarvitaan jotain muuta. Google tarjoaa Kainuusta Angry birds –puistoa, heinäpäiden Hiljaista kansaa ja melkein 400-vuotiaita linnanraunioita. Nämäkin on nähty jo moneen otteeseen.

Kun on lapsilauma lainassa, jotain viihdykettä tarvitaan. Ennen kuin kaikilla kärähtää hermo kesäloman ihanan pitkiin päiviin ja keskinäiseen tekemisen puutteesta johtuvaan kinasteluun. Suuntaamme siis katsastamaan kolme kohdetta, jotka eivät ole suinkaan ne tunnetuimmat Suomen nähtävyydet, mutta joita Tuusula-Kajaani-tiimimme odottaa innolla.

Paltaniemi Oulujärven rannalla on helppo kohde poiketa Kajaanista. Valitsemme sieltä kolme ehdotonta suosikkia kesäpäivälle. Paltaniemen kuvakirkko innostaa sarjakuvista kiinnostuneen koululaistytön, ja Eino Leino -talon kahviosta luvattu jäätelö käännyttää myös yläasteikäisen isoveljen kohti historiallista maalaismaisemaa. Kolmas kohde, Paltaniemen uimaranta, ei selittelyjä ja perusteluja kaipaa. Kesäpäivän agenda hyväksytään yksimielisesti.

Paltaniemen kuvakirkko

Keltainen puukirkko näkyy maamerkkinä, kun pyöräilemme Kajaanista katselemaan päivälle valittuja nähtävyyksiä.

Varoittelen serkkuja kauhukertomuksilla. Kirkon päätyseinän maalaus ulko-oven yläpuolella on entisaikaan ollut niin hurjaa katseltavaa, että osa kirkkoväestä on pyörtyillyt kauhistuksesta. Joten kuvasta on sittemmin maalattu pahimmat hirvitykset piiloon. Tämä tieto höystää nuorisoon kulttuuri-intoa. Yhdessä nauramme, että tänä iltana ei tarvita kauhuleffoja, kun on käyty kirkossa.

Vanhassa puukirkossa on erityinen tunnelma. Narisevat lattiat ja epämukavan ryhdikkäät puupenkit, joissa istujan polvet kolisevat seuraavaan riviin. Puhumattakaan kattomaalauksista.

Tuijottelemme kattoa niska vinossa, ja tenavat uskaltautuvat kiipeämään saarnastuoliin. Villit tarinat saavat lisää vettä myllyyn, kun serkkutyttö raportoi nähneensä puisia pääkalloveistoksia.

Paltaniemen kuvakirkko on auki kesäisin yleisölle, ja se on suosittu hääkirkko. Kesäoppaat kertovat tarinoita ja kirkon historiaa.

Kirkkoa ympäröi mäntymetsä, jossa on ikivanha hautausmaa. Siellä on hiljainen ja viehättävä tunnelma. Vanhalla hautausmaalla on myös kainuulaisen runoilijan Eino Leinon vanhempien hautapaikka.

Teinien mielestä nyt on katseltu riittävästi muinaista maailmaa, ja olisi aika luvatulle jäätelölle. Talutamme pyörät siis parin sadan metrin päähän Oulujärven rannalla sijaitsevalle Eino Leino –talolle.

Eino Leino –talo

Kahvion lisäksi Eino Leino -talossa ja pihapiirissä on muutakin tutkittavaa ja koettavaa. Pihalla leikkii lapsia pienessä karusellissa ja hiekkalaatikolla. Syömme jäätelöt rantatörmän laidalla, tuijotellen Oulujärven maisemia kohti Hevossaarta ja Paltaselkää.

Punainenperinnetalo on rakennettu Elias Lönnrotin asuintorpan sekä Eino Leinon syntymäkodin Hövelön kopioksi vuonna 1978. Eino Leino –talon sisällä on Lönnrot- ja Leino-aiheisia valokuvia. Pihapiirissä on myös lato. Kesällä 2017 ladossa tulee olemaan Miska Puumalan valokuvanäyttely alkukesästä sekä Ritva Immosen kuvataidenäyttely loppukesän ajan.

Eino Leino –talon osoite on Sutelantie 28, 88750 Paltaniemi. Se sijaitsee Oulujärven rannalla, pienen kävelymatkan päässä Paltaniemen kuvakirkosta. Kohde on auki kesäisin, tosin maanantaisin se on suljettu ja kesälauantait on varattu yksityistilaisuuksille.

Paltaniemen uimaranta

Tuttujen kesken Paltsikka, on mukavan matala hiekkapohjainen uimaranta ja venesatama. Taaperoille riittää pitkälti kahlattavaa rantaa, ja isommille uimareille on kunnostettu venesataman niemen kärkeen hiekkarantaa, josta pääsee uimaan syvempään veteen.

Myös uimaranta sijaitsee Paltaniemen kuvakirkon läheisyydessä. Opasteet ohjaavat rantaan, ja kapeaa tietä kulkiessa, alas jyrkkää mäkeä, ei meinaa uskoa miten täydellisen uimarannan tien päästä voi löytää.

Polkupyörät ja autot saa näppärästi parkkiin venesataman parkkialueelle. Rannalla on vessat sekä uimakopit vaatteiden vaihtoa varten. Kajaanista matkaa on kymmenisen kilometriä, joten Paltaniemi on mukava kohde pyöräilyyn, kun haluaa viettää kesäpäivän kulttuurin ja kauniiden maisemien parissa.

Matalarantaisen Paltanimen uimarannan ehdoton etu on, että jopa Suomen kesä ehtii lämmittää uimaveden kelvolliseksi. Nuorisoahan eivät kylmät aallot haittaa, mutta itsellä pitää hieman nössöillä ennen kuin uskaltaudun pulahtamaan. Onneksi auringon kuumentamilla kivenlohkareilla on ihana lämmitellä uroteon jälkeen.

Levittelemme eväät rantakiville kesäpäivän piknikin merkiksi. Järvenselkä laineilee rauhallisesti ja etäämpänä Kouta laiva puksuttaa kohti Paltaniemen satamaa. Höyrylaiva tuo mukanaan risteilyvieraita uimarannalle.

Alkuillasta pakkailemme tavarat takaisin reppuun ja suuntaamme polkupyörät kohti Kajaania. Päivän päätteeksi serkkutyttö viestittää kavereilleen, että Kainuun kesälomareissun parasta antia olivat kummitustarinat ja uimaranta. Vaikkei Paltaniemeltä löytynytkään yhtään SnapChat-filteriä.

Lisätietoa Eino Leino –talosta osoitteessa: https://www.kainuuneinoleinoseura.fi/

Paltaniemen kuvakirkon vaiheita: http://www.reijoheikkinen.fi/paltaniemen-kuvakirkon-vaiheita/

Höyrylaivaristeilyt Kouta laivalla Kajaanista Paltanimen uimarannalle: https://www.oulujarviristeilyt.fi/

Teksti & kuvat: Anni Yli-Lonttinen