Tiesitkö nämä? – 6 vinkkiä Manamansaloon

Manamansalo on saari Oulujärvessä. Kainuussa sijaitsevalle isolle hiekkarantaiselle saarelle pääsee autolla siltaa pitkin pohjoisen puolelta Paltamon suunnalta. Etelästä saarelle liikennöi lossi.

Manamansalo on luonnonkaunis paikka, mutta mitä saarella voi tehdä?

Tässä kuusi vinkkiä lomalaiselle.

IMG_4889.JPG

1. Hiljenny rantatöyräällä – Muistomerkkikirkko taivasalla

Muistomerkkikirkko on hiljaisen tunnelmallinen käyntikohde Manamansalossa. Järven rantatöyräällä vanhaa 1500-luvun kirkonpaikkaa merkkaava muistomerkki, kirkontorni sekä taivasalla olevat kirkkosalin muotoon rakennetut penkit ja risti tuovat kuivaan kangasmetsään erikoisen tunnelman.

Kirjaa puumerkkisi vieraskirjaan ja kumauta kirkonkelloa oman messusi merkiksi. 2,5 kilometrin mittainen merkattu kävelyreitti, Peurapolku, lähtee Muistomerkkikirkolta. Kävelyreitillä voi maisemien lisäksi ihmetellä kivikautisen asutuksen ja metsästyksen merkkejä.

FILE0017.jpg

2. Nauti leirielämästä – Caravanelämää ja 5 tähden leirintäalue 

Manamansalon saarelta löytyy kolme leirintäaluetta. Suurin osa matkailijoista retkeilee omalla asuntoautolla tai –vaunulla, mutta leirintäalueilta löytyy myös mökkimajoitusta sekä telttapaikkoja.

Manamansalon Portti on ensimmäinen leirintäalue pohjoisesta tultaessa. Alueelta löytyy muun muassa kyläkauppa, josta saa täydennettyä retkieväsvarastoja sekä ravintola ja vierasvenesatama. Myös hauskoihin kesäaktiviteetteihin, kuten fatbike-pyöräilyyn tai SUP-lautailuun löytyy vuokravälineitä.

Lomakylä Kultahiekat sijaitsee upealla hiekkarannalla ja lasitetulla terassilla voi fiilistellä Oulujärven maisemia. Aurinkoisena päivänä uinti ja auringonotto ovat ykköspuuhaa ja lapsille löytyy muun muassa kiva vaijerirata.

Manamansalon Leirintäalueella on mökkimajoitusta sekä matkailuvaunupaikkoja. Viidentähden leirintäalueella on majoituspaikkojen lisäksi esimerkiksi tenniskenttä, minigolfrata ja kalastusta leirintäalueen viereisissä kirkkaissa kirjolohilammissa.

IMG_4869.JPG

3. Tutki 3D:nä – Geoelämyksiä älypuhelimellasi

Lataa puhelimeesi RokuaGeopark3D-aplikaatio ja voit tutkia Manamanasalon geologisia erikoisuuksia kännykälläsi. Aplikaatio ohjaa muun muassa gneissikalliolle, joka on jäänne muinaismantereesta. Puhelimella voi tutkia lisätietoja geo-kohteista ja alueen palveluista.

Saat ladattua aplikaation omaan älypuhelimeesi App Storesta tai Goolge Play –kaupasta. Appi löytyy hakusanalla RokuaGeopark3D.

IMG_4878.JPG

4. Liiku ja kokeile – Lajit aktiviteettinälkään

Omatoimiulkoilun ja saarimaisemista nauttimisen lisäksi löytyy muutakin tekemistä. Voit napata fatbike-pyörän ja karauttaa mäntymetsikköön tai vuokrata SUP-laudan ja kuntoilla Oulujärven upeita maisemia ihaillen.

Saarelta löytyy useampikin minigolf-rata. Ja tennistä pääsee pelamaan ulkokentällä. Myös vuokramailat löytyvät tarvittaessa. Lapsille löytyy tekemistä ulkoilupäivään vaikkapa tranpoliineiltä tai vaijeriradalta.

Lisätietoa aktiviteeteista:

SUP-laudan vuokra 25€ – Manamansalon Portti: https://www.manamansalonportti.fi/fatbike-sup-lauta-vuokraus

Fatbike-pyörien vuokra 25€ – Manamansalon Portti: https://www.manamansalonportti.fi/fatbike-sup-lauta-vuokraus

Minigolf rata 4,50 € / hlö – Manamansalon Leirintäalue: http://www.manamansalo.fi/

Tennisvuoro 6 € / kenttä + mailojen vuokra 2,50 € / maila – Manamansalon Leirintäalue: http://www.manamansalo.fi/yhteydenotto/

Vaijerirata 0 € (alle 15 vuotiaille) – Kultahiekat: http://kultahiekat.com/aktiviteetit/

(hinnat kesältä 2017)

IMG_4864.JPG

5. Vaeltele metsässä – jäkäläkankaat sienihulluille

Manamansalon saaren tunnelmaa hallitsee Oulujärven aavan ulapan lisäksi mäntymetsämaisema. Kuivaa mäntymetsikköä ja kauniita jäkäläkankaita riittää. Koristejäkälän poimiminen ja myyminen onkin ollut merkittävä elinkeino saaren asukkaille.

Matkailijalle mäntykankaat tarjoavat loppukesästä kulinaristisia elämyksiä. Hyvänä sienivuonna voi Manamansalossa poimia ensiluokkaisia herkkutatteja kesäillan aterialle. Manamansalo on kuulu hyvistä tattikankaista.

Ja jos sienet eivät innosta, riittää metsissä ja rannoilla samoiltavaa mukaville päiväretkille. Kesäpäivänä reppuun kannattaa ehdottomasti pakata uimavarusteet pulahdusta varten. Unelmaisia hiekkarantoja löytyy ympäri saarta.

IMG_4883.JPG

6. Ihaile illalla – Auringonlaskujen hotspot

Manamansalon Leirintäalueen satamasta avautuu upea järvimaisema, kuten niin monelta muultakin saaren laidalta. Tässä Teeriniemen vierassatamassa ja sen viereisellä hiekkarannalla on kuitenkin erinomainen piknik-paikka, jossa voi ihailla Oulujärven auringonlaskuja parhaimmillaan.

Hiekkarannan vieressä on muun muassa nuotiopaikka. Ja aivan rannan tuntumasta löytyy leirintäalueen terassi ja ravintola, joka palvelee myös kesäiltaisin.

IMG_4932.JPG
IMG_4840.JPG

Teksti & kuvat: Anni Yli-Lonttinen