Ärjänsaari

Ärjänsaari tarjoaa mahdollisuuden hienoihin luonnon sääesityksiin saaren korkeilta hiekkaterasseilta. Paahtava aurinko, kumeasti jyrisevä ukkonen ja lempeä kesätuuli ovat aitoja paratiisisaaren elämyksiä. Pitkät hiekkarannat ja korkeat hiekkatörmät tarjoavat puitteet monenlaisiin ranta-aktiviteetteihin.

Kaunista luontoa ja rikasta kulttuurihistoriaa

Upeiden hiekkatörmien saari on Oulujärven helmi, johon liittyy tarinoita aina järvirosvojen ajoilta Kajaani Oy:n loistovuosiin 1950-luvulla, kun saaressa pidettiin suuria kesäjuhlia. Saari on ollut tärkeä tukikohta tervansoutajille 1800-luvulla. Kainuun männiköistä poltettu terva kuljetettiin Oulun satamaan soutaen. Järven ylityksessä saatettiin käyttää apuna myös purjeita, mutta matkalla vaanivat niin myrskyt kuin merirosvotkin.

Ärjänsaari on valtiolle luonnonsuojelutarkoituksiin hankittu alue. Ärjänsaaren kokonaispinta-alasta suurin osa on metsämaata, jonka puusto on pääasiassa varttunutta männikköä. Saaren sisäosan karujen harjumetsien vastapainoksi vanhan kahvilarakennuksen ympäristössä esiintyy rehevämpää lehtoa, jossa monet eteläiset kasvilajit viihtyvät. Kirkkosäikällä, saaren itäkärjessä, on lintujen pesimäalue, jossa ihmisten ja lemmikkieläinten liikkuminen on kielletty vesilintujen pesintäaikana 1.5.-31.7. Ärjänsaaressa on nähtävissä monenlaisia tuuli- ja rantamuodostumia, kuten dyynejä ja lentohiekka-alueita.

Rentoa rantaelämää ja ainutlaatuisia aktiviteetteja

Saaressa ei ole tällä hetkellä majoitustoimintaa. Saaressa voi silti käydä vapaasti retkeilemässä ja telttailemassa. Päivän voi viettää rennosti rantahietikolla makoillen, rantalentistä pelaillen, Oulujärven raikkaassa vedessä pulikoiden ja nuotiopaikalla eväitä syöden.

Ärjänsaaressa risteilee useita polkuja. Koko saaren kiertävä polku on noin 10 km pitkä, mutta retken voi lyhentää itselleen sopivaksi käyttämällä erilaisia reittivaihtoehtoja. Ärjänsaaren korkeilta hiekkatörmiltä voi ihailla upeita Oulujärven maisemia. Saaressa voi myös geokätköillä, marjastaa, tarkkailla lintuja ja valokuvata. Myös varjoliidon ja leijasurffauksen harrastajat ovat löytäneet Ärjänsaaren. Talvisin saaressa voi liikkua hiihtäen ja lumikenkäillen.

Kuljetusta Ärjään voi tiedustella yrityksiltä:

Höyrylaiva Kouta / Oulujärviristeilyt (www.oulujarviristeilyt.fi)

Luonnollisesti Oulujärvi (www.luonnollisesti.fi)