Eino Leinon Kajaani

Armas Einar Leopold Lönnbohm, runoruhtinas Eino Leino, syntyi Kajaanissa heinäkuun 6. päivänä 1878 Paltamon Paltaniemellä, joka kuuluu nykyisin Kajaanin kaupunkiin. Hän asui lapsuutensa Hövelön -talossa, jossa syntyivät myös Eino Leinon tunntetut veljekset Oskar Andres Ferdinand Lönnbohm (1856-1927) ja Kasimir Agathon Leino (1866-1919). Vanhan Hövelön mukaan rakennettu Eino Leino -perinnetalo vihittiin käyttöön Leinon syntymän 100-vuotispäivänä 1978.  Talossa voi tutustua runoilijan värikkäisiin elämänvaiheisiin ja laajaan kirjalliseen tuotantoon. Talossa on myös Elias Lönnrotin elämästä kertova näyttely.

Eino Leino-perinnetalo
eino_leinotalo_pieni.jpg

Avoinna kesä-elokuussa, muulloin sopimuksesta.

Eino Leino -talo on Kainuun Eino Leino -seuran ja Elias Lönnrot -seuran omistama perinnetalo, joka on rakennettu runoilija Eino Leinon syntymäkodin mukaisesti vuonna 1978. Samassa Hövelön torpassa asui aikoinaan myös toinen suurmies, Kalevalan kokoaja Elias Lönnrot juuri niihin aikoihin, jolloin ilmestyi Vanha Kalevala.

Talossa esitellään Elias Lönnrotin ja Eino Leinon elämää ja tuotantoa mm. valokuvanäyttelyn avulla. Talolta löydät myös Eino Leinon tuotannon kirjanäyttelyn sekä kahvion ja kulttuurituotemyymälän. Myymälästä löytyy mm. kirjoja ja erilaisia kulttuurituotteita. Pihapiirin Lystinurmi -ladossa järjestetään kesäaikaan mm. näyttelyitä.

Heinäkuussa Paltaniemen teatteri antaa kesäteatteriesityksiä pihapiiriin rakennetulla näyttämöllä. Teatterin esitysajat löytyvät talon ja Kainuun Eino Leino -seuran nettisivuilta, www.kainuuneinoleinoseura.fi

13.-14.7.2019 vietetään Eino Leino-talon kirjapäiviä Paltaniemi-päivien yhteydessä. Kesäkaudella Lystinurmella järjestetään Casamban tanssikurssit ja niiden yhteydessä tanssit sekä kesäteatterin näytäntökauden ulkopuolella torstaisin Runokahvilailtoja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Pihapiirissä entisajan leikkipaikka lapsille ja avara näkymä Paltaselälle. Rantatörmältä rappuset ja pitkospuut laiturille. Talon pihapiirissä laidunnetaan lampaita.

Talo on ympäri vuoden vuokrattavissa erilaisten yksityistilaisuuksien järjestämiseen. Kesäaikaan Eino Leino -talo sekä Lystinurmi palvelevat mm. hääjuhlapaikkana. Ajankohtaiset tiedot tapahtumista ja ohjelmasta kotisivuilta tai Facebookista.

Vapaaehtoinen pääsymaksu talolle 2 €/hlö, ryhmät 2 €/hlö

.Paltaniemi päivät ja Eino Leino talon kirjapäivät 2

13.-14.7.2019 vietetään Eino Leino-talon kirjapäiviä Paltaniemi-päivien yhteydessä.

Katso Eino Leino -talon kirjapäivien ja Paltaniemi-päivien 2019 esite tästä.

 

Retkiä voi tilata:

KAJAANIN MATKAILUOPPAAT
Puh. 044 500 5276 ja 044 500 4471
kajaanin.matkailuoppaat@gmail.com

Käynnin ja opastuksen voi talolle sopia:
Eino Leino -talo
einoleinotalo@gmail.com
puh. 045 884 9350