Elias Lönnrotin Kajaani

Elias Lönnrot toimi Kajaanin piirin ja linnan lääkärinä vuosina 1833-1853.  Hän teki Kajaanista käsin laajoja rokotus- ja runonkeruumatkojaan Karjalaan  ja loi Kalevalan muistiinmerkitsemiensä runojen pohjalta 1835. Lönnrot asui vuosina 1834-1835  Paltaniemellä  Hövelön torpassa samassa pihapiirissä, missä Eino Leino myöhemmin syntyi.  Elias Lönnrotin ja Eino Leinon perintöä vaalitaan myös Eino Leino -talossa pyvällä valokuvanäyttelyllä. Elias Lönnrot -keskus avattiin 2.7.2007 Kajaanin Raatihuoneelle. Elias Lönnrotin ja Eino Leinon perintöä vaalitaan nyt myös yhdessä Eino Leino –talossa.

Elias Lönnrotin patsas

Mauno Oittisen veistämä patsas pystytettiin 1942 (jalustassa 1940). Patsas oli tarkoitus pystyttää 1940, Kantelettaren satavuotispäivänä, talvisodan syttyminen kuitenkin viivästytti pystyttämistä. Patsas pystytettiin vielä jatkosodan kestäessä.

Patsas on Kajaanin ja koko Kainuun ensimmäinen yksittäiselle henkilölle pystytetty muistomerkki.
Patsas sijaitsee Linnankadun ja Brahenkadun kulmassa lähellä linnanraunioita.

Lönnrotin maja ja yrttimaa
Onnelantie 1
Elias Lönnrotin kesämaja, Hauhola, Hotelli Kajaanin pihapiirissä.
Avoinna kesäisin.

Elias Lönnrot-seura on perustanut ainoan Kajaanissa jäljellä olevan ns. Hauholan eli Lönnrotin majan yhteyteen kesällä 2009 Lönnrotin yrttimaan, josta on laadittu erillinen esite. Yrttimaasta on muodostunut samalla matkailunähtävyys.