Kainuun Museo

Kainuun Museo on Kainuun alueellinen vastuumuseo. Perusnäyttelymme esittelee Kainuun historiaa ja kulttuuria esihistoriasta 1900-luvun puoliväliin asti. Yläkerrassa sekä alakerran pienessä galleriahuoneessa on vaihtuvien näyttelyiden tilat.

Tervetuloa museoon!

 

Metsänpeitto  2.6. – 12.9.2021

" "

Lastenkulttuurikeskus Rullan näyttelyssä tarinoita myyttisestä suomalaisesta metsästä

Lastenkulttuurikeskus Rullan tuottama, lapsiperheille suunnattu Metsänpeitto -kiertonäyttely pohjautuu suomalaiseen kansanperinteeseen. Sen kantava teema on, miten ihmiset ennen näkivät ja kokivat ympäröivän maailman. Tärkeä näkökulma on myös metsän merkitys ihmiselle ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Näyttelyssä kävijät muuttuvat metsän asukkaiksi ja pääsevät käymään metsänpeitossa, haltioiden ja maahisten salaisessa maailmassa. Näyttelyssä voi ihailla taivasta kannattelevaa ikiaikaista maailmanpuuta, tasapainoilla suon pitkospuilla ja istahtaa metsälammen sammaleisille kiville. Metsässä saattaa vilahtaa myös sen salaisia asukkaita: haltioita, maahisia ja tonttuja.

 

" "

Galleriahuoneessa

Ärjän tunnekartta 8.9. – 30.11.2021

Ärjän tunnekartta -näyttely on osa Nina Luostarisen väitöskirjan taiteellista osuutta Lapin yliopiston Taiteiden tiedekuntaan ja se perustuu vuoden 2019 Ärjän taidefestivaalissa toteutettuun Ärjän tunnekartta -työpajaan. Työpajan aikana osallistujat havainnoivat paikan herättämiä tunnetiloja ja dokumentoivat ne kertakäyttökameroilla valokuviksi. Tavoitteena oli kannustaa osallistujat ottamaan valokuvia siitä, millaisia tunteita he Ärjän saaressa tuona viikonloppuna kokivat.

Näyttely tuo näkyväksi yhdessä luodun tunnekartan. Se toimii myös kiitollisuuden osoituksena kaikille paikallisille osallistujille, jotka epäröimättä heittäytyivät mukaan leikkiin ja tuottivat näyttelyssä esillä olevan koskettavan kuvaston. Näyttely tarjoaa yhteisesti rakentuneiden mosaiikkikuvien avulla läpileikkauksen niistä kuviksi puetuista tunteista, jotka saaressa viikonlopun aikana koettiin.

Näyttelyn yhteydessä on mahdollista kurkistaa myös museon vanhoihin kokoelmakuviin Ärjän saarelta sen toimiessa Kajaani-yhtiön lomanviettopaikkana.