Kainuun Museo

Kainuun Museo on Kainuun alueellinen vastuumuseo. Perusnäyttelymme esittelee Kainuun historiaa ja kulttuuria esihistoriasta 1900-luvun puoliväliin asti. Yläkerrassa sekä alakerran pienessä galleriahuoneessa on vaihtuvien näyttelyiden tilat.

Tervetuloa museoon!

Kainuun Museon näyttelyt, arkistopalvelut ja kirjasto suljetaan remontin vuoksi 29.11.2021 – 5.3.2022.

 

Suomen itä valokuvissa  3.10. – 28.11.2021

" "

 

Valokuvanäyttely sisältää noin 100 valokuvaa 1860-luvulta 2000-luvulle. Kuvat kertovat, miten itä on eri aikoina nähty ja miten se on haluttu esittää. Suomen itä ei näyttäydy yksittäisenä paikkana vaan yhteyksien, ja kanssakäymisen tilana sekä ihmisen ja luonnon välisenä suhteena. Näyttelyn on kuratoinut Riitta Raatikainen.

 

 

 

" "

Galleriahuoneessa

Ärjän tunnekartta 8.9. – 28.11.2021

Ärjän tunnekartta -näyttely on osa Nina Luostarisen väitöskirjan taiteellista osuutta Lapin yliopiston Taiteiden tiedekuntaan ja se perustuu vuoden 2019 Ärjän taidefestivaalissa toteutettuun Ärjän tunnekartta -työpajaan. Työpajan aikana osallistujat havainnoivat paikan herättämiä tunnetiloja ja dokumentoivat ne kertakäyttökameroilla valokuviksi. Tavoitteena oli kannustaa osallistujat ottamaan valokuvia siitä, millaisia tunteita he Ärjän saaressa tuona viikonloppuna kokivat.

Näyttely tuo näkyväksi yhdessä luodun tunnekartan. Se toimii myös kiitollisuuden osoituksena kaikille paikallisille osallistujille, jotka epäröimättä heittäytyivät mukaan leikkiin ja tuottivat näyttelyssä esillä olevan koskettavan kuvaston. Näyttely tarjoaa yhteisesti rakentuneiden mosaiikkikuvien avulla läpileikkauksen niistä kuviksi puetuista tunteista, jotka saaressa viikonlopun aikana koettiin.

Näyttelyn yhteydessä on mahdollista kurkistaa myös museon vanhoihin kokoelmakuviin Ärjän saarelta sen toimiessa Kajaani-yhtiön lomanviettopaikkana.