Kajaanin kaupunginteatteri

Kajaanin kaupunginteatteri on yksi maamme kiinnostavimmista teattereista. Taiteellisesti kunnianhimoiset ja katsojaa puhuttelevat esitykset etsivät ilmaisun rajoja rohkeilla kokeiluilla, yhdistäen myös muiden taiteenalojen elementtejä.

 Tule ja koe unohtumattomia teatterielämyksiä!

Kirsikkapuisto

Kaihoisa komedia menneestä ja tulevasta
Anton Tšehovin viimeiseksi jäänyt, kypsä klassikkoteos on haikean hilpeä ja surullinen komedia. Näytelmän tapahtumapaikkana on rapistuva kartano, jossa sukupolvet kohtaavat. Muutoksen pelko, epätietoisuus ja itsekkäät pyrkimykset törmäilevät romanttiseen kaipaukseen.
Miten vaikeaa onkaan irrottautua vanhasta ja kohdata uusi, kun koko maailma tuntuu olevan alituisessa liikkeessä! Yksille seuraukset ovat traagisia, toisilla käy tuuri ja on heitäkin, joita vain huvittaa koko elämän koominen karuselli. Tämä kaikki väreilee ja pulpahtelee pintaan esityksessä, joka myötäelää rakkaudella henkilöittensä kohtaloita.
Kirjoittanut Anton Tšehov – suomennos Teemu Kaskinen – ohjausHelka-Maria Kinnunen
Ensi-ilta 24.9.2022 Seminaarin näyttämöllä

Voi leipä!

Balladi leivän syrjästä
Voi leipä! – balladi leivän syrjästä kertoo lämpimiä ja rapsakoita tarinoita ihmisen ja viljan ikiaikaisesta liitosta. Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto on uutta juurevaa musiikkiteatteria, jossa soivat rinta rinnan niin saksofoni kuin leipälapio.
Esityksessä kuullaan muun muassa uunituore arkkiveisu kajaanilaisen leipomon palosta, rillumarei muinaisen faaraon herkkuleivästä ja saapa vihdoin juurikin, tuo leivän elävä ydinolemus, lauluvuoron. Jari Rättyän esitykseen säveltämä musiikki on vahvaa kainuulaista bluesia, jossa on toinen puoli petäjäistä, toinen kosmista kokojyvää.
Voi leipä! kutsuu kaikenikäiset katsojat ihmisyyden perusyksikköjen, leivän, laulun ja tarinoiden, äärelle.
Kirjoittanut Anni Mikkelsson ja työryhmä – ohjaus ja dramaturgia Anni Mikkelsson
Kantaesitys 17.9.2022 Sissilinnassa. Alueteatterin kiertueohjelmistossa 

Making of Lea

Suomalaisuuden puolella, ei ketään vastaan
Making of Lea on hulvaton farssikomedia siitä, kun ensimmäistä suomenkielistä näytelmää tekemään ruvettiin. Esityksen valmistumista vaikeuttaa teatteriseurueen täydellinen rahattomuus, kirjailija Aleksis Kiven yhä paheneva viinanhimo, kriitikoiden pyhä viha ja se, ettei pääosan esittäjä osaa lainkaan suomea – eikä juuri kukaan muukaan!
Kirjoittanut Juha Hurme – ohjaus Perttu Hallikainen
Ensi-ilta 25.11.2022 Seminaarin näyttämöllä 

Lasten Sissilinna

Uusittu ja remontoitu Sissilinna on nyt Lasten Sissilinna!
Sissilinna pursuaa ohjelmaa lapsille, nuorille ja kaikille, jotka ovat valmiita seikkailuihin. Taidetta tulee ovista ja ikkunoista, kun esimerkiksi tantiainen Tanttarella tarinoi tai vaikkapa lapset soittavat musiikkia lapsille.
Kekrin korvilla Sissilinnassa voi kokea hirmuisen Kauhulinnan kummitusjuttuineen ja keväällä riehakkaat lastenlaulukonsertit ilahduttavat ja viihdyttävät kaiken ikäisiä kuulijoita.
Kutsumme kaikki mielikuvittelemaan, tekemään ja kokemaan yhdessä!
Lasten Sissilinna on Kajaanin kaupunginteatterin ja yhteistyökumppaneiden runsas lahjapaketti lapsille. Yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatteri, Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus ry Kulttura, Kainuun Musiikkiopisto ja KAO Konservatorio
Ensi-ilta 7.10.2022 Sissilinnassa  

Ruisräikkä

Runoilija Eino Leinon kuulumiset tuonpuoleisesta
Eletään vuotta 2023. Eino Leino asustaa huoneessa, jota ikuisuudeksi kutsutaan. Runoilijan viitta on pantu komeroon. Päivät täyttyvät keksintöjen nikkaroinnista ja seurustelusta ystävien kanssa. Kerrankin on aikaa… Ikuisuuden huoneessa Einon seurana ovat lausuja Yrjö Jyrinkoski, näyttelijä Ella Eronen ja Oulujärven kalastaja Martti sekä taloudenhoitaja Marjatta. Eräänä aamuna tuonpuoleisen leppoisa rauha rikkoutuu, kun arvovaltaiselta taholta saapuu kirje, tilaus, jota ei voi ohittaa.
Ruisräikkä on lajityypiltään harvinainen aikuisten nukketeatteriesitys. Siinä ylevät runojen aatokset, lapsuuden leikit sekä kepposet kilpailevat tasaväkisesti huomiosta.
Kirjoittanut Markku Hernetkoski – ohjaus ja skenografia Markku Hernetkoski
Kantaesitys 21.1.2023 Sissilinnassa. Alueteatterin kiertueohjelmistossa

RomForum

Näytelmä moninaisuuden kohtaamisesta työelämässä
RomForum kutsuu pohtimaan mitä meissä tapahtuu, kun kohtaamme erilaisuutta. Mikä on erilaisuutta aikana jolloin yhdenvertaisuudesta puhutaan enemmän kuin koskaan? Miten yhdenvertaisuus toteutuu työelämässä ja millä tavoin se tulee näkyväksi yhteiskuntamme rakenteissa?
Esityksen muoto on keskusteleva ja se antaa mahdollisuuden tuulettaa omia asenteita ja ajatuksia. Esitys toimii innostavan ja tasavertaisen vuoropuhelun alustana ja se on suunnattu erityisesti työyhteisöille, oppilaitoksille sekä eri ammattialojen seminaareihin.
Forumteatteri on osallistuvaa teatteria, joka kutsuu yleisön mukaan keskustelemaan esityksen aiheista ja etsimään yhdessä keinoja, miten voimme vaikuttaa ihmisten välisiin jännitteisiin ja ymmärrykseen.
RomForumin toteuttavat yhteistyössä Kainuun Opisto, Kajaanin Romanityöryhmä ja Kajaanin kaupunginteatteri.
Ensiesitys 17.5.2022 Seminaarin näyttämöllä. Esityksiä ammatti- ja sidosryhmille. Yleisölle avoimia esityksiä keväällä 2023 Kajaanissa sekä kiertueilla.

Lue lisää ja osta liput www.kajaaninteatteri.fi