Kajaanin kaupunginteatteri

Kajaanin kaupunginteatteri luetaan maamme kiinnostavimpiin teattereihin. Teatteri tekee taiteellisesti kunnianhimoisia ja katsojaa puhuttelevia esityksiä. Se etsii ilmaisun rajoja rohkeilla kokeiluilla, joihin se yhdistää myös muiden taiteenalojen elementtejä.
Tutustu ohjelmistoon!

Tarkastaja tulee!

eli Nikolai Gogolin Reviisori

Reviisori on hirmuinen komedia siitä, miten pikkukaupungin rauha järkkyy kun saadaan tieto, että paikkakunnalle on tulossa korkea virkamies, tarkastaja. Kaupungin silmäätekevät ovat poissa tolaltaan ja alkavat peitellä asioitaan, mutta moni myös näkee tilaisuutensa tulleen. Voiko muukalaisesta kenties hyötyä? Auttaisiko tilanteessa lahjonta ja mielistely?

Kukaan ei oikein tiedä, kuka tämä korkea virkamies on ja milloin hän saapuu. Väärinkäsityksistä syntyy huimaava karuselli, jossa herrat ovat narreja ja yksi tyhjäntoimittaja pyörittää koko kaupunkia.

Venäläisen komedian ilkikurinen mestari Nikolai Gogol näyttää meille peiliä, josta näkyvät ihmisten irvokkaat pikkumaisuudet ja kauhistuttava typeryys, ja hän tekee sen niin ettei sille voi olla nauramatta sydämensä kyllyydestä.

Ohjaus ja sovitus Sirkku Peltolan sovituksen pohjalta Kamran Shahmardan.

Ensi-ilta 29.9.2018

Lue lisää teatterin kotisivuilta >>

 

 

Merkkipäivä

Lämmin esitys lähimmäisenrakkaudesta ja luopumisesta

Huhtikuisena yönä tapahtuu ihme: äiti, jonka hautajaisia on juuri vietetty, vastaakin puhelimeen Topin lapsuudenkodissa! Ja isäkin on siellä!

Kun perhe kerran on jälleen koolla, voi hyvin katsella vanhoja valokuvia ja muistella menneitä. Kuvissa seistään ryhdikkäästi ruusumaljakoiden edessä, kun on täytetty pyöreitä, reippaina ja seikkailun nälkäisinä seistään aurinkoisella mökkitontilla.
Isä on kaikkien kuvien päähenkilö – vaikka hänestä näkyisi pelkkä peukalo. Haalenneet kuvat herättävät kaikenkarvaiset muistot. Näin pitkän ajan päästä arvioituna kaikki isään liittyvä naurattaa ja itkettää samaan aikaan.

Merkkipäivä on lempeä tarina perheestä, lähimmäisenrakkaudesta, uskosta ja luopumisesta. Tarina sijoittuu 1960–1970 -lukujen Suomeen, jossa sodat on sodittu ja uskotaan siihen että yhdessä rakennetaan kaikille hyvä elämä. Myös isälle.

Näytelmä perustuu Taisto Reimaluodon haastatteluihin ja niistä innoituksensa saaneisiin tarinoihin. Reimaluoto on myös yksi esityksen näyttelijöistä.

Yhteistyössä Teatteri 2.0, Lahden kaupunginteatteri ja Uuden näytelmän ohjelma UNO.

Esitykset Kajaanissa 15.9.2018 lähtien

Lue lisää ja osta liput >>

 

Yksin sinun

Tragikomedia parisuhteesta ja sen vuosirenkaista

Muistatko vielä, miltä tuntui herätä puolison vierestä niinä aivan ensimmäisinä aamuina?

Oletko koskaan miettinyt, miksi olette puolisonne kanssa valinneet toisenne kaikki nämä vuodet? Entä miksi valitsette toisenne tänään?

Oletko koskaan hävennyt parisuhdettasi? Vakuuttunut siitä, että kaikilla muilla menee paremmin – ainakin sängyssä?

Oletko koskaan tuntenut syvää surua siitä, että kaikkein läheisin ihmissuhde tekee teidät molemmat vain yksinäisiksi?

Tai haaveillut siitä, että vielä joskus voisitte maata vierekkäin sängyllä ja nauraa tikahtuaksenne kuin lapset?

Yksin sinun on syvä ja kaunis esitys miehestä ja naisesta, pitkästä parisuhteesta, jonka vuosirenkaiden väliin on tiivistynyt puhumattomia asioita. Se on esitys läheisyyden kaipuusta ja niistä esteistä, joita itse rakennamme yhteyden mahdollisuuksien tielle.

Mutta vaikka lähelle on pitkä matka ja monta ruttuista lakanaa viikattavana, Yksin sinun naurattaa ja lohduttaa. Kuten Krogeruksen näytelmissä aina, ihmistä katsotaan häpeämättömän rehellisesti mutta rakkaudella, sydämen läpi. Esityksen ohjaa Eino Saari ja rooleissa loistavat Eeva Aitta ja Kari Suhonen.

Teos on suunnattu kaikille parisuhteessa eläville, niissä pettyneille ja niistä haaveileville.

Esitys on Kajaanin kaupunginteatterin ja Varkauden Teatterin yhteistuotanto.

Kantaesitys saa ensi-iltansa Kajaanissa 22.9. ja Varkaudessa 5.10.2018.

Käsikirjoitus Anna Krogerus
Ohjaus Eino Saari

Kantaesitys 22.9.2018 Kajaanin kaupunginteatterin Sissilinnassa

Osta liput >>

 

Oi ihana Panama

Pikku Karhun ja Pikku Tiikerin seikkailu kohti unelmiensa maata Panamaa, jossa kaikki on paljon ihanampaa ja tuoksuu banaaneilta.

Ystävykset joutuvat matkallaan mitä kiperimpiin tilanteisiin, joista selviämiseen tarvitaan notkeutta, temppuja ja yhteisiä kannustuslauluja!
Pikku Karhun ja Pikku Tiikerin seikkailu kohti unelmiensa maata Panamaa, jossa kaikki on paljon ihanampaa ja tuoksuu banaaneilta.

Ystävykset joutuvat matkallaan mitä kiperimpiin tilanteisiin, joista selviämiseen tarvitaan notkeutta, temppuja ja yhteisiä kannustuslauluja!

Alkuperäissatu – Janosch, dramatisointi ja ohjaus – Teija Töyry

Ensiaamu 21.4.2017 Kajaanin kaupunginteatterin Sissilinnassa.
Uusintaensi-ilta 25.8.2018

Lue lisää ja osta liput >>

 

Marian sydän

– Nainen ajassa, oma ääni ja valinnat. Mikä on lopulta kaiken hinta?

Uusi musiikillinen näytelmä on kiehtova, koskettava ja ainutlaatuisen valloittava kuvaus kolmesta suomalaisesta kulttuuripersoonasta 1900-luvun alun Suomessa. Kuohuvassa ajassa taiteilija etsii omaa ääntään nuoren valtion hakiessa omaa identiteettiään.

Fiktiivinen teos piirtää kuvaa persoonallisen monisärmäisestä, yliopistokoulutuksen saaneesta naisesta, joka kehitti ilmaisumuodokseen pelkistetyn novellin, loi modernia feminististä naiskuvaa, herättäen aikalaisissaan ristiriitaista hyväksyntää sekä voimakasta moraalista paheksuntaa.

Näytelmän ytimessä nähdään myös Jotunin taiteeseen ja elämään vahvasti vaikuttaneet kaksi miestä: aviopuoliso, uuttera tutkija, professori Viljo Tarkiainen ja nuoruuden rakastettu, kirjailija Joel Lehtonen.

Käsikirjoitus Kirsti Valve
Musiikkidramaturgia Antti Korhonen
Ohjaus Helena Kallio
Tuotanto Musiikkiteatteri Kapsäkki

Näyttämöllä Kirsti Valve (Maria Jotuni), Teijo Eloranta (Viljo Tarkiainen) ja Antti Korhonen (Joel Lehtonen)

Vierailu Teatteritalossa perjantaina 16.11.2018 klo 19
Kesto noin 2 t 30 min, sisältää väliajan

Osta liput >>

 

Autuas elämän arpa

Eino Leinon uusromanttiset, myyttiset Helkavirret (1903) ovat innoittaneet taiteilijoita jo yli sadan vuoden ajan. Kansanperinteestä kumpuavat legendat ja voimallinen runokieli puhuttelevat kuulijoita ajasta toiseen. Ne todistavat ihmisen vallan- ja elämisenhimoa ja koskettavat syvältä kohtaloiden karuudessa. Meidän aikaamme tuotuina Leinon balladit ja niiden dramaattiset tapahtumat luovat viittauksen myös nykyajan levottomiin oloihin.

Työryhmän Helka-Maria Kinnunen & Jari Rättyä Helkavirsi-tulkinnassa Leinon lumovoimaiset säkeet tuodaan lähelle. Oud, ikiaikainen tarinankertojien soitin, kuljettaa kuulijaa ajassa ja eri puolilla maailmaa – korpien huokauksiin ja aavikon tähtitaivaan alle, kärsimyksen syövereihin ja autuuden huipuille.

Soveltuu esitettäväksi missä tahansa rauhallisessa ympäristössä.

Yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatteri, työryhmä ja Eino Leino -seura

Tilattavissa Kajaanin kaupungin alueella. puh. 044 421 4191.

Ensi-ilta 14.7.2018 Eino Leino -talon kirjapäivillä Paltaniemellä

Esitykset Teatteritalon yleisölämpiössä Vanhustenviikolla
Ke 10.10. klo 14
To 11.10. klo 14
Esityksen arvioitu kesto 50 minuuttia.

Osta liput >>

 

 

Joulukeikka

Joulukeikka seuraa jouluaattoiltana viimeistä työtehtäväänsä hoitavaa, eläköityvää poliisia. Kyseessä pitäisi olla helppo rutiinitehtävä, mutta tapahtumat johtavat yhä syvemmälle jouluaaton moninaisiin tunnelmiin ja joulun vieton aloittamien siirtyy ja siirtyy.

Joulukeikka kertoo joulun ja lumen, hyvän ja puhtaan odotuksesta, sekä sen nurjasta puolesta. Ja aina välillä lauletaan.

Joulukeikka on viihdyttävä ja inhimillinen, joulun monet kasvot paljastava, musiikillinen esitys.

Käsikirjoitus Tuomas Timonen ja Heikki Törmi
Ohjaus Heikki Törmi
Lavastus ja valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi
Pukusuunnittelu Sanna Peltola

Näyttämöllä lähes koko teatterin väki

Ensi-ilta 15.11.2018 Teatteritalossa

Kesto noin 1 t 25 min, sisältää väliajan.

Suosittelemme pikkujouluporukoille!

Osta liput >>