Kajaanin Matkailuoppaat ry

Kajaanin matkailuoppaat kertovat lukemattomia tarinoita yli 370-vuotiaan Kajaanin historiasta, merkkihenkilöistä ja nykypäivästä.

Kajaanin Matkailuopppaat ry:n auktorisoidut matkailuoppaat ovat palveluksessasi, kun haluat tutustua Kajaaniin ja Kainuuseen, alueen ihmisiin ja elämään pintaa syvemmältä. Oppaan johdolla retket, kohdekäynnit, kiertoajelut ja kävelykierrokset saavat uutta sisältöä ja tarjoavat yllätyksiä ja uutta tietoa.

Auktorisoitu matkailuopas on opasyhdistyksen jäsen, joka on suorittanut Suomen Opasliiton hyväksymän matkailuoppaan peruskurssin ja/tai matkaoppaan ammattitutkinnon.

Matkailija voi valita 1–2 tunnin kaupungin peruskierroksen tai valmiiksi suunniteltuja teemakierroksia ja kohdekäyntejä. Kajaanin matkailuoppaat toteuttavat myös tilaajan toiveiden mukaan suunnitellut kiertoajelut kohteineen.

TEKIJÄNOIKEUDET

Opastukset ja opastustilanteet ovat tekijänoikeuksien alaisia, joten jokaisella oppaalla on tekijänoikeudet omiin opastuksiinsa. Opastuksen tai opastustilanteen äänittäminen, video- ja valokuvaaminen tai muunlainen taltiointi on kielletty ilman oppaan antamaa nimenomaista lupaa ja suostumusta.

Katso esite Ota opas – koet enemmän! (PDF)

Valmiit teemaretket ovat vaivaton ja edullinen tapa tutustua Kajaaniin ja Kainuuseen ympäri vuoden auktorisoidun oppaan johdolla.

Ajankohtaista

Kajaani ennen ja nyt – vilkaisuja menneisyyteen ja nykypäivään

Kajaanin kaupunki täytti 370 vuotta 6.3.2021. Opas Auli Halonen on laatinut kirjoituksen kaupungin menneisyydestä ja nykyisyydestä.

Kajaani ennen ja nyt (PDF)

Pohjoisen Opas -lehti 2021

Pohjoisen Opas lehteä on tehty jo 31 vuoden ajan.  Tässä vuoden 2021 julkaisu, Kajaanin matkailuoppaiden laatimat sivut löytyvät lehdestä sivuilta 21-24.

Pohjoisen Opas 2021 (PDF)

Kaikille avoimet kesäkierrokset

Bussikierrokset tiistaisin 29.6.–27.7.2021 klo 18.00

Teemme opastettuja bussikierroksia kesäisin yhteistyössä Kajaanin kaupungin kanssa, kierrokset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Kierrokselle lähtö ja paluu on kaupunginteatterin edessä olevalta kiertoajelupysäkiltä, Kauppakatu 14, lähtö klo 18.00.

Kierroksille 29.6, 13.7. ja 20.7. on mahdollisuus osallistua esteettömään kiertoajeluun invataksilla.  Invataksiin mahtuu kaksi pyörätuolia ja lisäksi kuusi istuvaa matkustajaa. Invataksiin ilmoittautumiset Satu Pyykkönen p. 044 7100 058  satu.pyykkonen@kajaani.fi

29.6. Kuumesairaalasta Kainuaan, esteetön kierros

Kiertoajelulla kurkataan Kainuun sairaanhoidon historiaan, seurataan sairaanhoidon vaiheita nykyhetkeen asti ja käydään myös Kainuun uuden sairaalan alueella.

Vielä parisataa vuotta sitten ei seudulla ollut sairaaloita, ja lääkäreitäkin oli vain yksi Kajaanin kihlakunnassa. Ensimmäiset julkisen vallan ylläpitämät sairashuoneet seudulle saatiin piirilääkäri Elias Lönnrotin virkakaudella. Sairaanhoito koheni huomattavasti Kajaanin yleisen sairaalan valmistuttua v. 1910.

Tiesitkö, mitä kaupunginlääkäri Heikki Savolainen määräsi mielellään potilailleen hoidoksi tai mitä tarkoittaa suoneniskentä?

Kiertoajelulla nähdään paikka missä kainuulaiset äidit synnyttivät lapsensa ennen keskussairaalan valmistumista sekä paikka missä sijaitsi 1900-luvun alussa toimintansa aloittanut kuumesairaala.

Kainuulaisten ylpeydenaihe on uusi ja moderni keskussairaala Kainua. Kuullaan, miten tilat on otettu käyttöön ja milloin hanke on kokonaisuudessaan valmis.

7.7.   Eino Leinon lapsuusmaisemat, Runoviikon kierros, pääsymaksu, lähtö klo 15.00

Armas Einar Leopold Lönnbohm, runoruhtinas Eino Leino, syntyi 6.7.1878 Paltaniemen Hövelössä kymmenlapsisen perheen nuorimmaisena. Koti, kotiseutu ja Oulujärvi merkitsivät paljon Eino Leinolle, ja lapsuuden onnelliset elämykset pysyivät hänen muistissaan koko elämän ajan. Kiertoajelulla tutustutaan Paltaniemen maisemiin ja Eino Leinon lapsuusaikaan. Käydään Eino Leino -perinnetalossa, jossa talon valokuvanäyttelyn avulla on mahdollisuus tutustua Leinon elämään. Kierroksella on harvinainen mahdollisuus nähdä myös runoilijan syntymäkodin Hövelön pihapiiri. Lopuksi tutustumme lyhyesti myös Kajaanin keskustan nähtävyyksiin.

13.7. Kajaanin lähiluonto ja historia, esteetön kierros
Kierroksen aikana tutustutaan luontokaupunki Kajaanin lähiluontoon niin bussin ikkunoista kuin ulkona pistäytyen.  Reitti kulkee Ensilän peltojen kautta Paltaniemelle, josta avautuu upea Oulujärvi.  Kaupungissa käydään jaloittelemassa Kajaaninjokivarressa ja seminaarin puistoalueella.  Tärkeimmät historiakohteet ja viheralueet noteerataan myös.

Kierrokselle on mahdollisuus osallistua myös esteettömään kiertoajeluun invataksilla.  Invataksiin mahtuu kaksi pyörätuolia ja lisäksi kuusi istuvaa matkustajaa. Invataksiin ilmoittautumiset Satu Pyykkönen p. 044 7100 058  satu.pyykkonen@kajaani.fi

20.7. Kajaani 370 vuotta, käynti Renforsin rannassa, esteetön kierros
Kierroksen aikana tutustutaan Kajaaniin nyt ja menneisyydessä. Keskeiset teemat ovat koulutus, saavutettavuus ja elinvoima. Pysähdyspaikat Brahenkatu, Renforsin Ranta, Lehtikankaan monitoimitalo.

Kierrokselle on mahdollisuus osallistua myös esteettömään kiertoajeluun invataksilla.  Invataksiin mahtuu kaksi pyörätuolia ja lisäksi kuusi istuvaa matkustajaa. Invataksiin ilmoittautumiset Satu Pyykkönen p. 044 7100 058  satu.pyykkonen@kajaani.fi

27.7. Musiikkikaupunki Kajaani

Uutuuskierroksella tutustumme Kajaanin musiikkielämän historiaan ja myös nykypäivään. Matkalla kuulemme musiikkia ja kerrontaa.

Kainuun musiikkiopisto järjestää musiikin ja tanssin laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta Kainuun kunnissa.

Seminaarin piirissä tapahtui musiikin uusi nousu 1950-luvulla, jolloin musiikin lehtorin virkaan tuli Eero Sipilä. Hän oli ennen kaikkea kuoromies ja urkuri, jonka johdolla perustettiin maankuuluksi kohonnut Kalevala-kuoro. Mieskuoro perustettiin Kajaaniin vuonna 1924, ja sen ensimmäiseksi johtajaksi tuli Eero Korte.

Nuorison parissa on suuriarvoista työtä tehnyt Linnan lukion musiikin lehtori Gudrun Kämäräinen. Hänen ohjauksessa on myös musiikkiopiston lapsikuorotoiminta lähtenyt käyntiin.

Kun Kainuun prikaati perustettiin, sen yhteyteen saatiin myös varuskuntasoittokunta vuonna 1963. Soittokunta vaikutti elvyttävästi Kajaanin muuhun musiikkielämään.

Tanssipaikkoja oli Kajaanissa aikoinaan useita. Oli Työväentalo, Sampola, Kansanpirtti, Karanka ja Huvipuisto.

Kajaaniin rakennettiin kulttuuri- ja kongressikeskus kulttuurikeskuksen suunnittelukilpailussa jaetun toisen palkinnon saaneen Sinikka Kouvon työn pohjalta lähtien. Vuonna 1988 valmistui liki 500-paikkainen akustiikastaan kiitetty konserttisali avoimen nimikilpailun tuloksena nimensä saaneeseen Kaukametsään.

Lähtö teatteritalon viereiseltä kiertoajelupysäkiltä Kauppakatu 14 klo 18.00. Kierroksen kesto noin 2 tuntia. Vapaa pääsy. Tulethan kiertoajelulle vain terveenä, suositellaan maskin käyttöä. 

Bussikierrokselle ei tarvitse ilmoittautua. Bussiin otetaan tulojärjestyksessä 30 henkilöä ja jokainen istuu erikseen paitsi pariskunnat voivat istua vierekkäin. Vapaa pääsy.

Kävelykierrokset maanantaisin 28.6.26.7.2021 klo 18.00

Kajaanin matkailuoppaat järjestävät kesäisin opastettuja kävelykierroksia, kierrokset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
Kierrokselle lähtö Kauppatorilta Pietari Brahen muistomerkiltä klo 18.00.

28.6. Wanhinta ja uusinta Kajaania – tule tutustumaan Kajaanin        vuosisatoihin

 Kävelykierros alkaa kaupungin perustajan, Pietari Brahen muistomerkiltä Kauppatorin laidalta. Kierros kulkee Kajaaninjoen rantaan ja edelleen Seminaarin alueen kautta Raatihuoneentorille.  Matkalla nähdään kaupungin syntysijat ja uudemman historian jälkiä, kuten tervansoutu Kainuun erämaista Ouluun. Kalevalan kerääjän muistomerkki, vesivoimarakentaminen. Kansallisrunoilijaa Eino Leinoa tervehditään myös.

Kävelyllä nähdään Kajaania eri vuosisadoilta 1600 -luvulta 2020 -luvulle.  Kantavia teemoja ovat yli satavuotisen puunjalostusteollisuuden merkit maisemassa ja rakennuksissa, samoin kuin muistot Suomen pitkäaikaisimmasta presidentistä, Urho Kekkosesta Kajaanissa.

5.7.   Kajaaninjoki Eino Leinon tuotannossa
Kierroksella kerrotaan Eino Leinosta ja esitellään hänen Kajaaninjokeen liittyviä runojansa. Joki tulee Leinon varhaistuotannossa esille lukuisia kertoja. Runoilija on saanut Kajaaninjoesta vaikutteita mm. runoihin “Yö Koivukoskella”, “Kajaanin linna”, “Tervehdys Kajaanin kaupungin 250-vuotisjuhlaan”.
Kuljemme pitkin Kajaaninjoen rantaa, tutustumme Eino Leinon muistomerkkiin ja muihin jokivarren nähtävyyksiin sekä käymme tervakanavalla.

12.7. Kajaani 370 vuotta  -jokivarren kävely
Kierroksen aikana käydään läpi Kajaanin kaupungin kehityksen kannalta tärkeimmät vaiheet ja sattumat jokivarren maa- ja muistomerkkien kautta.

Kierros alkaa klo 18.00 Kauppatorilta Pietari Brahen muistomerkiltä ja päättyy Raatihuoneen torille. Kesto noin 1.5 tuntia. Vapaa pääsy.  Säävaraus; ukonilmalla kierros ei toteudu. Tulethan kierrokselle vain terveenä ja huomioit turvavälit.

Järj. Kajaanin Matkailuoppaat ry.

19.7. Naiset esiin!  Pikkukaupungin vaikuttajanaisten tarinoita
Kierroksella haluamme tuoda esille Kajaanissa eri aloilla vaikuttaneitten naisten tarinoita.

Rosa Arola toimi liikealalla yli 60 vuotta ja maalasi 30 vuotta. Maalauksiaan hänen ei tarvinnut myydä eikä hän myynytkään, vaan sanoi niiden olevan ”lapsiaan”.

Maria Hynninen osasi käsitellä asiakkaita ja onnistui lasten kuvauksissa. Ammattitaito ja asiakaspalvelu olivat hänen valttejaan.

Opettajat Hanna Vuoristo ja Himmu Roos olivat ensimmäisiä naisia kaupunginvaltuustossa ja edistivät naisten asemaa 1900-luvun alun Kajaanissa.

Kierroksella tapaamme muutamia matkailuoppaiden historiallisia roolihenkilöitä, jotka kertovat oman aikansa kuulumisia.

26.7. Kummituksia ja muita kummajaisia

Hevosvarkaan leski Saima Tolosen johdattamana alkaa Kauppatorilta tarinallinen kävelykierros, jolla tutustutaan Kajaanin keskustan läheisyydessä kummituksiin ja muihin kummajaisiin. Sissilinnan Olga ja kaupunginteatterin Kuosmanen lienevät tunnetuimmat kummitukset. Mutta oletko kuullut Impilinnan ja Pyörteen tilan kummituksista?

Jokivarressa kuulemme Karolineburgin, Nälkäkanavan ja Teppanan kummallisia tarinoita. Kävellessä pohdimme tapahtumia, joista vain satumaisella onnella oli mahdollista selvitä hengissä kaikkein vaarallisimpien koskien virratessa vapaana. Tiedätkö, missä sijaitsi Kajaanin ensimmäinen uimahuone?

Brahenkadulla pysähdymme muistelemaan linnan komendantti Trolinin tyttären Anna Grethan traagista kohtaloa.

Kauppakadun päässä oli horrossaarnaaja Hanna Hynysen vuokra-asunto. Parikymppinen Hanna tuli kuuluisaksi ”seminaarin unissasaarnaajana”. Hän toimi vuonna 1948 seminaarilla ruokala-apulaisena.

Mestauspaikan ja Kuumesairaalan sijainti herättävät mielenkiintoisia ajatuksia nykypäivän Kajaanissa.

Kajaanin markkinoiden aikana sattui ja tapahtui. Elias Lönnrotkin pohti markkinoiden yhteydessä leviäviä sairauksia.

Kierros päättyy Linnankadulle Kruununvankilaan. Vankila oli kokoamispaikka, jonka kautta eri seuduilta tulleet vangit kulkivat kihlakunnan käräjille ja raastuvanoikeuteen.

”Toivoen hyvät tulevat, peljäten pahat kulkevat.”

Elämää linnassa – lasten linnankierrokset

Elämää linnassa lasten linnan kierrokset joudumme tänä kesänä perumaan Kajaanin linnan perusremontin vuoksi.

Hautausmaakierrokset

Hautausmaakierroksilla kuulemme kajaanilaisten merkkihenkilöiden kiinnostavia elämäntarinoita. Kaikille avoimia opastettuja kävelyjä järjestämme Kajaanin seurakunnan kanssa yhteistyössä kesäisin 4 – 5 kertaa sekä Pyhäinpäivänä Kajaanin Vanhalla hautausmaalla jokivarressa.  Hautausmaakävelyjä teemme myös Paltaniemen Kuvakirkon Vainajien varvikossa, Paltaniemen uudella hautausmaalla sekä Vuolijoen hautausmaalla.

KAJAANIN VANHALLA HAUTAUSMAALLA 

Kierros alkaa klo 18.00 Siunauskappelista, jossa kappelin esittely ja urkumusiikkia

30.6. Opettajia ja virkamiehiä

Kaupungin 370-vuotisjuhlavuonna muistelemme kaupungin virkamiehiä ja opettajia sekä Kajaanin historiaa 1900-luvun alusta lähtien.

Sakari Arppe toimi kaupunginmetsänhoitajana vuodesta 1928 kuolemaansa saakka. Hänen mukaansa on nimetty Arppen muistometsä.
Mauri Katavisto oli yli 30 vuotta Kajaanin lyseon ja Vuohengin lukion rehtorina. ”Makri” muistetaan myös kuorolaulajana ja -johtajana, urheilun järjestötehtävistä sekä maanpuolustustyöstä.
Lea Vahlamo, ”Leitsu”, teki elämäntyönsä luokanopettajana ja kuvaamataidon opettajana. Taitava tarinankertoja muisteli mielellään kouluelämää ja sota-ajan lapsuutta Lehtikankaalla.

Käymme lisäksi myös seuraavien tunnettujen kajaanilaisten haudoilla: kaupunginjohtajat Heikki Komulainen ja Jaakko Sopala, kaupunginarkkitehti Osmo Sillman, kaupungingeodeetti Aulis Reini, opettajat Mirja Savolainen, Toini Määttä ja Eini Mattila sekä rehtorit Uuno Seppo ja Assari Heikinheimo.

14.7. Tunnettujen perheiden vahvoja naisia
Kesän toisella hautausmaakierroksella kerromme Kajaanissa eri elämänaloilla menestyneistä naisista.

Saima Heikkinen (1916 – 2013) oli kotoisin Manamansalon Kantola-nimisestä talosta, yhdeksänlapsisen perheen vanhimmasta päästä. Hän oli saaressa kasvaneena ”tottunut selviytymään” ja kävi jo pienenä tyttönä kalankaupalla. Hänen periaatteensa ”Hyvvää sen olla pittää” on edelleen suvun leipomoliikkeen mottona.

HilmaHimmu” Roos (1863 – 1936) oli yhteiskunnallisesti hyvin valveutunut, hän toimi mm. kansakoulun johtokunnassa, kaupunginkirjaston johtokunnassa, vaivaishoitohallituksessa, köyhäinhoitohallituksessa sekä oli ensimmäisiä naiskaupunginvaltuutettuja.

Dagmar Wuori (1871 – 1940) toimi miehensä liikkeessä prokuristina. Miehensä kuoleman jälkeen Dagmarista tuli Wuoren kirjakaupan omistaja ja liikkeenjohtaja. Hänellä oli useita yhteiskunnallisia tehtäviä.

Lisäksi muistelemme mm. Emilia Kekkosta, Maria Hynnistä, Daisy Fräntiä, Jenny Berghiä, Helmi Vasuntaa, Eeva Väyrystä ja Hanna Vuoristoa.

Kierros alkaa jokivarren Vanhan hautausmaan siunauskappelista urkumusiikkihetkellä ja kappelin esittelyllä klo 18.00. Kierros kestää kaikkiaan noin 1,5 tuntia. 
Ennakkoilmoittautumiset seurakuntaan maanantaihin 12.7.2021 klo 15:een mennessä sähköpostitse osoitteeseen kajaani.seurakunta@evl.fi

11.8. Kukat kaipauksen kuvaajina

25.8. Kirjailijoita ja taiteilijoita

VUOLIJOEN HAUTAUSMAALLA

Kierros alkaa klo 18.00. Kierroksen kesto noin tunti. Vapaa pääsy.

Ke 21.7. Hautausmaita ja pappiloita – Vuolijoen hautausmaakävely

Kesällä 1906 Vuolijoen kirkkoa rakennettiin, pappilan rakentamista suunniteltiin ja vainajat kuljetettiin Säräisniemelle siunattavaksi. Kirkko valmistui, samoin pappila. Tänä päivänä näkyvät kirkon ympäristön rakennukset ovat useilta vuosikymmeniltä. Kirkon ja pappiloiden muodostama kokonaisuus on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Tällä kertaa emme vieraile kirkossa, vaan tutustumme kirkon vieressä olevaan sankarihautausmaahan ja käymme vanhassa pappilassa. Jatkamme matkaa hautausmaalle ja palaamme kierroksen jälkeen takaisin kirkolle.

Lähtö kävelylle Vuolijoen kirkon edestä ke 21.7. klo 18. Kävelyn kesto on noin 1,5 tuntia.
 Ennakkoilmoittautumiset seurakuntaan maanantaihin 19.7.2021 klo 15:een mennessä sähköpostitse osoitteeseen kajaani.seurakunta@evl.fi

PALTANIEMEN UUDELLA HAUTAUSMAALLA

Kierros alkaa klo 18.00 Paltaniemen uuden hautausmaan pääportilta

28.7. Paltaniemen uuden hautausmaan kävely

Kajaanin Matkailuoppaat ry järjestää yhdessä Kajaanin seurakunnan kanssa kautta aikojen ensimmäisen opastetun hautausmaakävelyn Paltaniemen ”uudella” hautausmaalla. Hautausmaa on otettu käyttöön vuonna 1975. Hautausmaan siunauskappelin, Valon Kappelin, on suunnitellut arkkitehti Juha Paldanius, ja se on valmistunut vuonna 1995.

Kajaanin Matkailuoppaat ry täyttää tänä vuonna 45 vuotta. Muistelemme Paltaniemelle haudattuja entisiä matkailuoppaita Pekka Lackmania, Seppo Kaviloa, Erkki Kerästä ja Varpu Poutasta. Käymme myös esimerkiksi kansanedustaja ja lääkäri Arvo Kemppaisen, kansanedustaja ja agronomi Aino Karjalaisen, opetusneuvos ja lausuntataitelija Tuulikki Yli-Lonttisen, kotiteollisuusneuvos Salme Tervosen ja Juhani ”Romu” Kärkkäisen haudoilla.

Kajaanin seurakunnan ja Kajaanin matkailuoppaiden järjestämä Paltaniemen hautausmaan opastettu kävely keskiviikkona 28.7. alkaa klo 18 hautausmaan pääportilta ja päättyy Valon kappeliin, jossa on urkumusiikkia ja kappelin esittely. Kierroksen kesto on noin puolitoista tuntia. Pyydämme laittamaan kävelyyn sopivat kengät jalkaan. Ukonilmalla kierros ei toteudu. Kierrokselle on vapaa pääsy.

 Ennakkoilmoittautumiset seurakuntaan maanantaihin 26.7.2021 klo 15:een mennessä sähköpostitse osoitteeseen kajaani.seurakunta@evl.fi

Kierroksilla on oma teemansa ja niistä kerrotaan tarkemmin Kainuun yhteisestä tapahtumakalenterissa Menoinfossa.

Peruskierrokset kaupungissa ja Paltaniemellä

Yhden tunnin kierroksella tutustutaan kaupungin keskustaan. Kahden tunnin kierroksella tutustutaan keskustaan ja Paltaniemen kylään, jossa käyntikohteina ovat vuonna 1726 rakennettu Kuvakirkko ja Keisarintalli. Suosittu käyntikohde on myös Eino Leino  -perinnetalo.

Voit ehdottaa myös omat reitti- ja kohdetoiveesi, me toteutamme ne. Kajaanin historiaan liittyviä lyhyitä rooliesityksiä voit tilata opastuksiin ja tilaisuuksiin. Opastuskielet ovat suomi ja englanti.

Yhteystiedot ja opastusten varaukset:

Yhdistyksen puheenjohtaja Ritva Kemppainen p. 044 500 4471
Sihteeri Raija Elsinen, p. 044 500 5276
Sähköposti: kajaanin.matkailuoppaat(at)gmail.com

Opastusvarauksia voi tehdä myös Kajaani-Infon kautta, p. 08-6155 2555

Sähköposti: kajaani.info@kajaani.fi

Opastuspalkkiot

Suomen Opasliiton suosituksen mukainen palkkio sisältää oppaalle tulevan palkkion lisäksi kaikki työnantajakulut. Ryhmä voi halutessaan maksaa palkkion suoraan oppaalle tai vaihtoehtoisesti opasyhdistys hoitaa laskutuksen.

  • 1 tunti            55 €
  • 1,5 tuntia       70 €
  • 2 tuntia          85 €
  • 2,5 tuntia       100 €
  • 3 tuntia          115 €

Kielilisä on 5,00 € tunnilta. Sunnuntaisin ja palkallisina juhlapäivinä sekä niiden aattopäivinä klo 18.00 jälkeen maksetaan 100 % korotettu palkkio. Hintoihin lisätään välityspalkkiota 10 euroa.
Rooliopastuksen palkkio on 55 €/kerta yhdeltä oppaalta. Roolien pienoiskuvaelman palkkio on 100 €/kerta. Kuvaelmassa ovat  mukana kaikki roolioppaat, esityksen kesto on noin 20 minuuttia.

Katso esite Roolioppaista (PDF)

Yhdistyksellä on toiminnan vastuuvakuutus, mutta ryhmällä tulee olla oma tapaturmavakuutus.

Teemakierrokset ja -retket

Matkailuoppaat ovat laatineet myös seitsemän valmista retkeä. Retket kestävät kahdesta tunnista kuuteen tuntiin riippuen siitä, halutaanko retkiin sisällyttää ruokailut ja kahvit.

Eino Leinon lapsuusmaisemat

Armas Einar Leopold Lönnbohm, runoruhtinas Eino Leino, syntyi heinäkuun 6. päivänä 1878. Hän asui lapsuutensa Hövelössä, nykyisin Kajaaniin kuuluvassa Paltaniemen kylässä. Eino oppi lukemaan 3-vuotiaana ja kirjoitti runoja jo kouluaikanaan.

Katso esite Eino Leinon lapsuusmaisemat (PDF)

Herman Renforsin Kajaani

Herman Renfors (1849 – 1928) tuli kuuluisaksi uistimien ja muiden kalastusvälineiden valmistajana. Hänen tehtaassaan valmistettiin kiviesineitä sekä turkis- ja nahkatuotteita. Renfors oli käynnistämässä matkailua, rautatie- ja puhelinyhteyksiä ja hiihtourheilua. Hän oli myös taitava valokuvaaja.

Katso esite Herman Renforsin Kajaania (PDF)

Kalevalainen Kajaani

Elias Lönnrot toimi Kajaanin piirin ja linnan lääkärinä vuosina 1833 – 1853. Hän teki Kajaanista käsin laajoja rokotus- ja runonkeruumatkoja Karjalan laulumaille ja loi Kalevalan muistiinmerkittyjen runojen pohjalta. Lönnrot oli kansallisen itsetunnon kohottaja, tiedemies, kansanvalistaja ja tietokirjailija sekä suomen kielen sanaston kehittäjä, lehtimies, virsirunoilija ja kulttuurivaikuttaja.

Katso esite Kalevalainen Kajaani (PDF)

Kultaisen 60-luvun Kajaani

Suositulla 60-luvun kierroksella ajan tapaan pukeutunut opas kertoo siitä, millaista elämä oli Kajaanissa suurten muutosten 1960-luvulla. Kierroksella soi ainakin Dannyn ja Beatlesien musiikki.

Katso esite Kultaisen 60-luvun Kajaani (PDF)

Retki Vuolijoelle

Päivän retkellä tulevat tutuksi Vuolijoen nähtävyydet, nykypäivä ja historia sekä myös Riihipihan talonpoikaismuseo.

Katso esite Retki Vuolijoelle (PDF)

Sinisiä ajatuksia Sotkamossa

”Ihmisellä on avaruuvessa vain kusiaisen valtuuvet.” Veikko Huovisen jalanjäljille Sotkamoon vie monta tietä. Matkailuoppaan seurassa voi tutustua Hirmuiseen humoristiin tai kulkea Muina miehinä, kirjailijan muistelmia kuunnellen.

Katso esite Sinisiä ajatuksia Sotkamossa (PDF)

Vanhan ajan Paltamoa

Paltamon kansainvälinen ekomuseohanke on nimeltään Muistoista tulevaisuuteen. Kylillä on yhteisvoimin kerätty lähihistoriaa, työtapoja sekä tietoja merkkihenkilöistä. Tärkeimmistä kohteista on koottu ekomuseokartat, joihin retki pohjautuu.

Katso esite Vanhan ajan Paltamoa (PDF)

Kävelykierrokset                     

Kävelykierroksilla tai kohdeopastuksissa tutustumme muun muassa kirkkoihin, linnaan, Kaukametsän kulttuurikeskukseen tai Kaukaveden Vesiliikuntakeskukseen.

Kajaanin linnan ja jokivarren tarinat

Käymme linnassa sekä perehdymme Elias Lönnrotin, Heikki Savolaisen ja Eino Leinon muistomerkkeihin ja elämäntyöhön. Tervakanavalla muistelemme tervanpolttoa ja -kuljetusta.

Kajaanin kirkot ja muistoja Urho Kekkosesta

Tutustumme Kajaanin pääkirkkoon ja ortodoksiseen kirkkoon sekä Kirkkopuiston muistomerkkeihin.  Myös Urho Kekkosen koulutalo ja Suuri aika -muistomerkki tulevat tutuiksi.

Kaukametsän kongressi- ja kulttuurikeskus

Vierailemme Kaukametsän salissa sekä musiikkiopistossa.  Kuulemme alueen historiasta ja vilkkaasta nykytoiminnasta. Kuljemme Kynskin siltaa Rantapuistoon,
jossa ihailemme upeaa jokimaisemaa.

Arkkitehti Eino Pitkäsen Kajaania

Kajaanin kaupunkikuvassa näemme
Eino Pitkäsen suunnittelemat rakennukset – Kauppakadun kerrostalot, taidemuseon, voimalaitokset ja Villa Koskikaran.

Muita teemallisia kävelykierroksia

Oppaat ja yhdistystoiminta

Kajaanin matkailuoppaat 2021

Elsinen Raija (siht.)            044 500 5276, 045 868 5452
Halonen Auli                       044 348 2192
Heikkinen Päivi                  040 577 1295
Heikkinen Sirpa                  041 318 2141
Hongisto Anja                     050 431 8631
Hukkanen Anssi                 0440 455 540
Härkönen Kerttu                 040 743 5333, opastuskielenä myös englanti
Kemppainen Ritva (pj.)      044 500 4471, 040 581 4742
Kilpeläinen Kirsi                 044 279 0384, erä- ja luonto-opas
Latipää Aila                        040 563 2216
Luhtaniemi Heli                  050 553 5966
Mikkonen Salli                    044 379 4647
Pyykkönen Satu                 044 533 6115
Suominen Teija                  040 412 4905
Väyrynen-Larentzos Aira   044 547 4765, opastuskielenä myös englanti

Roolioppaina esiintyvät:

Heikkinen Päivi, rooliopas Maria Piponius. Maria oli Elias Lönnrotin vaimo ja hän kertoo elämästään korpitohtorin puolisona.

Hongisto Anja, rooliopas torimyyjä Caisa Moilanen. Caisa tarinoi entisajan torikaupasta ja monesta muusta oman aikansa tapauksesta.

Kemppainen Ritva, rooliopas kreivitär Kristina Brahe. Kreivitär kertoo elämästään kreivi Pietari Brahen puolisona.

Latipää Aila, rooliopas emäntä Vanni Karjalainen. Vannilla on paljon kerrottavaa entisajan torielämästä. Vanni tarinoi Paltamon murteella niin markkinoista kuin kotimatkoistaan Hyrskyn kyydissä.

Luhtaniemi Heli, hevosvarkaan leski Saima Tolonen kertoo kummituksista, myyteistä ja muista kummajaisista Kajaanissa.

Pyykkönen Satu, rooliopas Agnes Castren. Neiti Agnes Castren kertoo Renforsien perheen elämästä 1890-luvulla.

Väyrynen-Larentzos Aira, rooliopas Lucia Grothusen. Lucia on Johannes Masseniuksen vaimo ja hän kertoo raskaasta vankeusajastaan Kajaanissa miehensä kanssa.

Lisäksi rooleissa esiintyvät

Riitta Auer, rooliopas Posti-Stina. Posti-Stina kuljetti postia virheettömästi Kajaanista Paltaniemelle yli 25 vuoden ajan

Rauha Roiha, torimyyjä Serafina Heikkinen. Serafina on tullut Raatihuoneen torille Murtomäestä myymään lintuja ja nahkoja. Lapsena hän on nähnyt itsensä keisari Aleksanteri I:n vierailun Kajaanissa.

Sirpa Heikkinen ja Anneli Piirainen, Piiat Miina ja Liina, jotka tapaavat kaupungilla rouva Agnes Castrenin.

Pekka Laakkonen, Kreivi Pietari Brahe sekä kirjailija Johannes Messenius.

Yhdistyksen toimintaa

Kajaanin Matkailuoppaat ry on perustettu vuonna 1976 Eino Leinon syntymäpäivänä 6.7. Se on Suomen opasliitto ry:n alainen itsenäinen yhdistys ja Pohjois-Suomen toiseksi vanhin yhdistys Rovaniemen jälkeen.

Yhdistys on järjestänyt kaikkiaan kymmenen matkailuoppaiden peruskurssia ja lisäksi matkanjohtaja- ja alueopaskoulutuksia.  Tuokiokuvia Kajaanin historiasta -hankkeen myötä alkoi roolioppaiden koulutus. Yhdistys ylläpitää ja kehittää oppaiden ammattitaitoa sekä markkinoi opastoimintaa omilla esitteillä, Facebook-sivulla, Instagramissa, www.kajaani.fi/matkailuoppaat -sivustolla ja Pohjoisen Opas -lehdessä.

Järjestämme useita kaikille avoimia kierroksia ympäri vuoden, kirjoitamme Kotiseurakuntani-lehteen merkkihenkilöiden elämäntarinoita ja Koti-Kajaaniin matkailuaiheisia kolumneja.

Pohjoisen Opas 2021 (lehti ilmestyy kevään 2021 aikana)
Kerrontaa läheltä ja kaukaa tuleville – Kajaanin Matkailuoppaat ry:n 40-vuotishistoria

Syksyllä 2016 julkaistiin Kajaanin matkailuoppaiden 40-vuotishistoria, joka sisältää oppaiden tarinoita Kajaanista sekä opasyhdistyksen historian vaiheita. Historian on koonnut ja taittanut Kajaanin matkailuoppaiden sihteeri Raija Elsinen.

Kerrontaa läheltä ja kaukaa tuleville.

Katso esite Kajaanin matkailuoppaat historiikki by Kajaanin Matkailuoppaat Ry

 

Opas-Guide lehti 2020 julkaistiin syksyllä 2020 valtakunnallisten opaspäivien yhteydessä.

Katso Opas-Guide -lehti 2/2020