Kaupunkipyörät

Kaupunkipyörien vuokrauspalvelu on väliaikaisesti pois käytöstä koronatilanteen vuoksi.

Kajaanissa lyhyet välimatkat, kattavat kevyen liikenteen väylät ja upeat maisemat luovat hyvät edellytykset ympärivuotiselle pyöräilylle.

Pyöräily on Suomen toiseksi suosituin liikuntamuoto heti kävelyn jälkeen ja sen harrastajamäärä hipoo miljoonaa. Se on nopea, terveellinen ja ekologinen tapa liikkua paikasta toiseen sekä tulevaisuuden liikennemuoto. Pyöräily on myös merkittävä talousteko. Tanskassa on laskettu, että jokainen pyöräilykilometri tuottaa yhteiskunnalle 0,16 e kun henkilöautoilu sen sijaan kuluttaa 0,10 e/kilometri. Kööpenhamina onkin valittu maailman pyöräilyystävällisimmäksi kaupungiksi, jossa pyörien määrä on jo ylittänyt autojen määrän.

Kajaanin kaupunki käynnistettiin 2017 Pyöräillen puukaupungissa -projekti, joka toteutettiin yhteistyössä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa. Projektin tarkoituksena oli muun muassa lisätä kajaanilaisten pyöräilyä hankkimalla yhteiseen käyttöön kaupunkipyöriä, järjestämällä erilaisia tapahtumia kansallisella pyöräilyviikolla sekä aktivoimalla kouluja ja työpaikkoja pyöräilyn pariin muun muassa kilometrikisan avulla. Yksi pyöristä oli Energiayhtiö Loisteen sponsoroima sähköistetty  Loistepyörä, joka soveltuu erityisen hyvin muun muassa senioreille.