Luontopolut ja retkeily

Kajaanin lähiluontokohteet kutsuvat luontoilemaan

Kajaanissa voit liikkua monipuolisesti ympäri vuoden, 15 kilometrin säteeltä löytyy parikymmentä erilaista kohdetta. Osa lähiluontokohteista on toiminnassa ympäri vuoden, kun taas toiset ovat kausittaisia. Kun vierailet suosikkikohteissasi eri vuodenaikoina, koet aina uusia elämyksiä. Lähde vaikka hiihtämään jäälle lempirannaltasi tai kiipeä kesällä Vimpelinvaaran huipulle.

Vaellus Arppen aarniometsässä, uimareissu Kesäniemessä tai hiihtolenkki Vimpelissä, mikä on sinun juttusi? Kajaanista löytyy lähiluontokohteita joka lähtöön. Valitse omasi tai kierrä vaikka kaikki!

Katso myös Kajaanin lähiluontokohteet (PDF)

Koottua tietoa Kajaanin kaupungin alueen retkeily- ja luontokohteista

Talviretkeilijän kartta

Luontoon pääsee Kajaanissa talvellakin. Asuinalueiden läheisyydestä löytyy polkuja ja puistokäytäviä talviretkeilyyn. Osa poluista on poljettu moottorikelkalla tai lumikengillä erityisesti latujen läheisyydessä. Poluilla saa liikkua kaikilla lihasvoimin liikkuvilla välineillä ja myös lemmikkien kanssa. Otathan kapeilla poluilla huomioon muut liikkujat.

 

Renforsin lenkki

Renforsin lenkki kiertää Kajaanin jokivarren läheisyydessä pyöräteitä ja puistopolkuja pitkin ja sen varrella on useita levähdyspaikkoja. Koko reitin pituus on 9,2 kilometriä. Lenkin varrella on informaatiotauluja kiinnostavista nähtävyyksistä ja henkilöistä kuten Eino Leinosta, Elias Lönnrotista, kaupungin perustaja Pietari Brahesta sekä Kajaanin linnanraunioista ja tervakanavasta.
Renforsin rantalenkin reitti ja kohteet löytyvät nyt omasta taskustasi Kajaanin mobiilioppaan avulla tästä

Katso Renforsin lenkin kartta tästä.

Lataa maksuton Kajaani -mobilisovellus

 

Pöllyvaaran lähiretkeilyreitti (PDF)

Pöllyvaaran luontopolku sijaitsee kilometrin päässä keskustasta, Teppanan kaupunginosassa. Lähtö ja paluu valaistun pururadan parkkipaikalla.

 

Erkinpoloku, lähiretkeilyreitti

Erkinpoloku sijaitsee Heinimäen maastossa.

Katso Erkinpoloku -kartta tästä.

 

Otanmäen retkeilypolku

Otanmäen retkeilypolku yhdistää Vuolijoen kaksi tunnetuinta luontokohdetta; Talaskankaan luonnonsuojelualueen ja Otanmäen lintuvesialtaan.  Otanmäen alueella on kolme taukopaikkaa, jotka jakavat reitin noin neljään samanpituiseen matkaan. Levähdyspaikkoja ovat Parttosenkankaan laavu sekä Otannevan lähellä oleva pöytä-penkki -yhdistelmä.

 

Talaskankaan retkeilypolku

Talaskankaan retkeilypolku sijaitsee Kajaanin, Sonkajärven ja Vieremän alueella. Retkeilypolku on suojelualuetta, jonka pinta-ala on noin 3500 hehtaaria. Reitti on 12 kilometrin mittainen ja se luokitellaan helppokulkuiseksi maaston tasaisuuden takia. Reitti on merkitty punaisin maalimerkinnöin. Talaskankaan retkeilypolku on oiva paikka omaehtoiseen liikkumiseen ja vanhan metsän luontoon tutustumiseen. Luontopoluille ja retkeilyreiteille on sijoitettu pysähdyspaikoiksi muutama kota, laavu ja nuotiopaikka, jolloin luonnossa liikkuminen on entistä sujuvampaa. Lue lisää: luontoon.fi/talaskangas 

Katso Talaskankaan retkeilypolun kartta tästä.

 

Arppen muistometsän Metsäpolku

Arppen muistometsän Metsänpolku kulkee rauhoitetulla luonnonsuojelualueella. Arppen muistometsä sijaitsee 5-tien varrella n. 8 km Kajaanista etelään päin.

Katso Arppen Metsäpolun kartta tästä.

 

Eino Leino -polku

Eino Leino -polku lähtee ja päättyy Eino Leino -talolle, joka sijaitsee Oulujärven rannalla Paltaniemellä.

Kouta-Vuores retkipolut

Yleisesti Kouta-Vuores retkipoluista
Kouta-Vuores-retkipolut kartta.pdf