Urho Kekkosen Kajaani

Presidentti Urho Kekkonen (1900-1986) syntyi Pielaveden Lepikon torpassa ja eli nuoruutensa Kainuussa.  Yhdentoista ikäisenä Kajaaniin perheineen muuttanut Urho -poika kävi kaupungissa  kansa- ja oppikoulun.  Nuoruusvuosinaan hän harrasti menestyksekkäästi  myös yleisurheilua.  Poliittisen uransa ja presidenttikautensa aikana hänellä oli tapana mahdollisimman usein vierailla Kainuussa ja samalla entisessä kotikaupungissaan Kajaanissa.

Kajaanissa löytyy seuraavat kohteet muistona Urho Kaleva Kekkosesta:

Urho Kekkosen muistomerkki “Suuri Aika”

suuri aika juha torvinen.jpg
Valettu pronssiin, 8m korkea. Veistos on ensimmäinen Suomen presidentille pystytetty valtakunnallinen muistomerkki, joka sijaitsee Helsingin ulkopuolella. Paljastettu 3.9.1990, jolloin oli kulunut 90 vuotta Urho Kekkosen syntymästä. Tekijänä espoolainen kuvanveistäjä Pekka Kauhanen.

Urho Kekkosen kotitalo
Urho Kekkonen asui talon kulmahuoneistossa vuoteen 1926 saakka. Talon seinässä on Matti Hynysen tekemä reliefi. Talo on nykyisin toimistotiloina.

Urho Kekkosen koulu
Toimii nykyisin Väinölän kouluna
Presidentti Urho Kekkonen tuli Kajaaniin oppikouluun toiselle luokalle ja pääsi täältä ylioppilaaksi 1919. Nykyisin talossa on kehitysvammaisten lasten koulu. Seinässä on taiteilija Matti Koskelan tekemä reliefi.